Başvurular

Boşanan Kadına Devlet Destekleri ve Maddi Yardımlar 2021

Boşanan Kadına Devlet Destekleri ve Maddi Yardımlar 2021, başvurular bölümümüzde Boşanan Kadına Devlet Destekleri ve Maddi Yardımlar 2021 ile alakalı bilgiler sunduk.. Boşanan Kadına Devlet Destekleri ve Maddi Yardımlar 2021 ile alakalı tüm detaylar makalemizde..

Başlıklar

Boşanan Kadına Devlet Destekleri ve Maddi Yardımlar 2021

Boşanan kadına devlet destekleri ve maddi yardımlar, boşanmış kadınlara yardım, Boşanmış dul maaşı ne kadar 2021, Dul Yardımı Başvurusu, Boşanmış Kadınlara maaş Başvurusu, Boşanmış dul maaşı başvuru, Dul kadınlara devlet aylık 275 lira olmak üzere 2 ayda bir 550 lira veriyor, Anne babası ayrı çocuğa devlet yardımı, Nafaka alan kadın dul maaşı Alabilir mi gibi çevredeki insanlar aracılığıyla araştırılan tüm konular makalemizde bulunmaktadır.

Boşanan Kadına Devlet Destekleri ve Maddi Yardımlar 2021

Her geçen gün boşanma oranlarının çoğalmasıylakadınlara verilen destek ve hakların neler olduğu yönünde bi hayli fazla bir biçimde araştırmalar yapılmakta ve kadınlar aracılığıyla devlet aracılığıyla hangi desteklerin verildiği araştırma konusu olmuştur.

Boşanmış Kadınlara Devlet Yardımları 2021

Eşi vefat eden kadınlar için; Dul aylığı adı altında, belirli koşulları yerine getirmeleri halinde (SYDV) Sosyal Yardım Vakıflarından ödenek başvurusunda bulunabilirler. 2021’de aylık 325 TL’ye çıkarıldı ve bu ücretli yardımın 2 ayda 650 TL olmaktadır.

Peki, eşlerinden boşanan kadınlara devlet aracılığıyla sağlanan doğrudan yahut dolaylı destek var mı? Boşanmış kadın yardım almak için hangi kurumlara hangi belgelerle başvuracak? Devlet boşanmış bir kadına boşandığı gerekçesiyle doğrudan herhangi bir maaş vermiyor. Lakin eşinden boşanmış kadınlara vakıflar, kaymakamlar ve sosyal dayanışma vakıfları aracılığıyla dolaylı olarak yardım sağlanmakta ve 2021 senesinde da sürdürmektedir.

Boşanan Kadınlara Baba Maaşı

Öncelikle boşanmış kadınlar anne yahut babalarının sosyal güvenlik haklarından yararlanabilmektedir. Ebeveynleri yaşıyorsa, genel sağlık sigortası ile bir problemleri olmayacak ve aktivasyonları açık olacak. Annesi yahut babası hayatta olmayanlara yetim aylığı verilir. Aynı zamanda Genel Sağlık Sigortasından da faydalanabilirler. 1 yahut 2 yıllık evlilik ödeneği almışlarsa, ödenek süresi dolana kadar yetim aylığından yararlanamayacaklardır. Lakin hiçbir şey evlilik parası bitene kadar genel sağlık sigortasından yararlanmalarını engellemez.

Yetim aylığının alıcısı, annesi yahut babası aracılığıyla Emekli Sandığına bağlanırsa, kendi iş yeri, SSK yahut Bağ-Kur’u varsa, kısaca maaş almaya devam edilemeyecektir. Boşanmış kadınlara emekli maaşı ödenmesi olabilecek değildir. Lakin eşi vefat etmiş kadınlar, SGK’dan eşlerinin maaşlarını almasını isterse dul aylığı verilecek.

BENZER YAZI: Dul Kadın Hem Eşinden Hem Babasından Maaş Alabilir mi?

Dul Yardımı Başvurusu

SGK, eşi vefat etmiş kadınlara ölüm aylığı veriyor. SGK’ya, ölüm aylığı talebinde bulunarak dul aylığı alınabilir. Ölen eşin aylık maaşının yüzde 50’si bağlanacaktır. Eşi ölen ve bu kadının çocuğu çalışmazsa bu oran % 75’e çıkmaktadır. Ölüm yardımı ve dul / yetim aylığı talebi için tıklayınız.

Eşi Ölen Dul Kadınlara Devlet Maaş Yardımı 2021

Eşi vefat eden kadına devlet yardımı olarak bağlanacak olan maaşlar yüzdelik oranlara göre hesaplanır. “5434 sayılı T.C Emekli Sandığı Kanunu Hükümlerinde Yetim Aylık Yüzdeleri” ise;

  1. Dul eş % 75,
  2. Dul eş % 50 (Memur olan yahut memur emekli aylığı alan dul eş)
  3. Bir Dul eş % 60, bir çocuk, %30
  4. Bir Dul eş % 50, iki çocuk %25’er,
  5. Bir Dul eş, üç ve daha fazla çocuk Eş aylığın yarısını %50, çocuklarda kalan yarısını eşit paylaşmaktadırlar.
  6. Tek çocuk % 50,
  7. İki çocuk % 40’ar,
  8. Üç ve daha fazla çocuk % 100’ü geçmemek kaydıyla eşit olarak paylaşılmaktadır.

Yukarıda emekli sandığı kanunu hükümlerine göre tespit edilen bu oranlar dul ve yetim aylıklarına yansıtılır.

1 Ekim 2008 tarih ve 5510 sayılı Kanuna göre boşanma anlaşmasi ardından eşiyle aynı evi paylaşımı yaptığı ve emekli maaşından faydalandığı tespit edilirse SGK denetçileri aracılığıyla denetlenir ve tespit edilirse haksız gelir görülmektedirıldıği anlaşılırsa verilen aylık kesilir.

Ayrıca söz konusu haksız aylığı da geri ödemesi emredilir. Nitelikli dolandırıcılık ihbarı savcıya yapılır. 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası var. Bu haklar, kocasının ölümünden sonra dul kadına devlet aracılığıyla verilen dul ve yetim aylığı olacak, kocasından boşanma durumunda dul kadına değil, eşi vefat kadınlara EVEK yardımı kapsamı içinde her iki ayda bir SYDV aracılığıyla ödeme yapılmaktadır. Bunun desteğin ayrıntı kısmı yazımızın devamında bulunmaktadır.

Eşi Ölen Kadına Devlet Yardımı 2021

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, valilikler ve kaymakamlıklara bağlı olarak kurulmuş ve bir çok alanda yardım sağlamaktadır. 3924 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Yasası ile ihtiyaç sahiplerine her türlü yardımı sağlamak olabilecekdür.

SYDV, eşi vefat eden kadınlara EVEK kapsamı içinde düzenli aylık ödemeler yapmaktadır. Bakanlık, kocası vefat eden kadınlara her iki ayda 650 TL, aylık ise 325 TL olmak üzere bakanlık aracılığıyla yardım aktarıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan Vakıf, kadınlara bir çok alanda yardım sağlayabilmektedir. Bunlar;

Nakdi Yardım

Yardım almak isteyen birinin kimlik kartı ve başvuru talebiyle vakfa gitmesi yeterli. Muhtaçlığı mütevelli heyet kararı ile tespit edilenler bu yardımdan yararlanabilir. Bağlı olduğunuz Kaymakamlık binasına başvurursanız, nakit yardımı almaya hak kazanırsınız. Ülkemizde ihtiyaç limiti, aylık evde bakım yardımı miktarı 1.544 TL olarak belirlendi. 2021 senesinde engelli ve muhtaç yetim çocuklara aylık 914,49 TL yardım yapılmaya başlandı. Kaymakam, sosyal dayanışma fonu talebinizi değerlendirebilecek ve fon için uygun olması koşuluyla size nakit yardım sağlayabilecektir.

Başvuruda İstenecek Evraklar;

  1. T.C. kimlik kartı fotokopisi
  2. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının sorgu izni (imzalı)

Yakacak Yardımı

Bu, kış aylarında yakıt gereksiniminin karşılanması politikasıyla sağlanan yardımdır. Türkiye Kömür İşletmeleri aracılığıyla hazırlanan kömürler istek durumunda birinin adresine teslim sistemiyle ihtiyaç sahibine teslim edilir. Kişinin muhtaçlığı Mütevelli Heyet Kararı ile sabit olmalıdır. Devlet aracılığıyla verilen kömür yardımı ile ilgili bilgi edinmek için linke tıklayınız.

Barınma Yardımı

Boşanmış kadının ailesinden miras kalan eski bir evi varsa ve bir barınma sorunu varsa, Vakıf aracılığıyla sağlanan yardımın tadilat ve onarım meselesi olma ihtimali daha yüksektir. Ev eşyası, mobilya ve giyecek yardımlarının sağlanması olabilecekdür. Barınma yardımında istenen belgeler ise;

  1. Kimlik kartı
  2. Barınma ihtiyaç raporu
  3. Tapu kaydı
  4. Vakfa dilekçe
Boşanan Kadına Devlet Destekleri ve Maddi Yardımlar 2021
Boşanan Kadına Devlet Destekleri ve Maddi Yardımlar 2021

Boşanan Kadınlara Devlet Yardımları 2021

Belediyeler bunun bunun yanında boşanmış ve mağdur olmuş kadınlara çok çeşitli alanlarda yardımcı olabilir. Mağdur olduğunuz tespit edilirse, size nakdi ve ayni yardım sağlanacaktır. Özellikle büyükşehir belediyelerinde Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü adı altında oluşturulan birim ihtiyaç sahiplerine hizmet vermektedir. Belediyelerde Sosyal Yardım yahut Beyaz Masa adı verilen birimler mevcuttur.

İhtiyaç sahibi birinin tespiti, muhtaçlık belgesi, adres tespiti çalışmalarını yürüten birim, STK’larla da işbirliği içindedir. Giyim, mobilya, ev eşyası hizmetlerini kabullenerek ihtiyaç sahiplerine sağlamaktadır. İhtiyaç sahibi kadının gereksinimlerini karşılamanın bunun yanında, sosyal yardım kartına gizlilik ilkesine uygun, gurur ve haysiyet gözetilerek destek sağlar. İhale çağrıları ile nakit ve aynı yardım hizmetini sunar.

Ayrıca danışmanlık hizmeti de verilmektedir. Kadınların istihdamını artıran ve iş faaliyetlerini güçlendiren kurslar açılarak fuar için etkinlikler düzenlenir. Kadınların sosyal hayatta daha aktif olabilmeleri için onlara istihdam olanakları sağlayarak yardımcı olmak olabilecekdür.

Nafaka Alan Kadın Dul Maaşı Alabilir mi? 2021

Bu talep boşanma boyunca devam edecek ve boşanma davasından ayrı bir dava olarak açılıp uygulanabilecektir. Lakin, bireysel olarak talep edilen davanın bekleme süresi kuralına uygun olması gerekir. Sınırlama süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Davaya konu olan eşin ve diğer eşin alacakları, mali güçleri ölçüsünde süresiz yoksulluk nafakası verilebilmekteydi. Nafaka talebinde bulunmak için 2 şart mevcuttur;

  1. Boşanan eşin boşanma durumunda yoksulluğa düşecek olması,
  2. Eşin az kusurlu veya kusursuz olması bu koşulları sağlanması gerekir.

Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz ibaresi yer alıyor. Medeni Kanun’un 175 / 1’inde süresiz cezaya 5 yıllık nafaka sınırı getirilmiştir. Kusurlu yahut kusursuz eşe nafaka ödenir. Nafaka süresi ise aile hakimi aracılığıyla belirlenecektir.

Anne Babası Ayrı Çocuğa Devlet Yardımı 2021

Devlet aracılığıyla boşanmış ailelerden gelen çocuklar, mahkeme kararıyla kararlaştırılan aylık iştirak nafakası alırken, eşi ölen kadına maaş bağlanması durumunda ailenin kaç çocuğu yer alıyorsa oranlar üzerinden çocuklarına 18 yaşına kadar maddi olarak yardımlar sürdürmektedir.

Sadece 18 yaşında kayıt yaptıran ve 25 yaşına kadar eğitim hayatına devam eden çocuklara ödenen ücretler, okul bittikten sonra SGK ile iletişime geçilerek annenin maaşına aktarılır. Eşi ölen sigortalının çocukları yetim aylığı alır. Dul ve yetim aylıkları, 2021 yılı TÜİK verilerine dayalı artış göstermektedir. 2021 senesinde dul aylığı 587 TL, yetim aylığı 293 TL içinde yatırılmaktadır.

Dul Kadınlara Devlet Yardımları 2021

Boşanan Kadına Devlet Destekleri. Boşandıktan sonra dul kalan kadınlar, kamu kurumlarından çeşitli yardımlardan yararlanmaktadır. Mor Çatı, Kadın Haklarını Koruma Derneği ve KAHDEM, boşanma sürecinde ve ardından ihtiyaç sahibi kadınlara ve mağdurlara yardım ediyor.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Desteği

Şişli Belediyesi, Avrupa Komisyonu Türkiye delegasyonu gibi kurumlardan destek alarak faaliyetini sürdüren Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, kadınlara barınma olanağı sağlıyor. Mor Çatı, boşanma ardından yaşanacak şiddet ve huzursuzluğa karşı, kadınları yaşadıkları il dışında değişik bir yere yerleştirerek güvenliğini sağlıyor. Lakin burada başvuruda aranan şart, kadının şiddete maruz kalmış olmasıdır. Kadın sığınma evi sunan bu vakfa başvurmak için başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir.

KAHDEM

Kadın Hukuki Destek Merkezi Derneği olarak kurulan bu dernek, kadınlara yardım etmek, danışmanlık yapmak, yurt ve misafirhaneler açmak, irtibat büroları açmak ve mağdur kadınları korumak ilkeleri ile kurulmuştur. Derneklerin amacı temelde aynıdır. Boşanan kadına hukuki yardım sağlanır. Boşanma sonrası psikolojik zorluklardan kaçınmak için manevi destek sağlanır. Derneklere verilen yardımla orantılı olarak maddi yardım sağlanması da olabilecekdür. Dernekler gönüllülük esasına göre çalışır. Alınan yardımlar aracılığıyla kadınlar destek sağlanabilmektedir.

Kadın Haklarını Koruma Derneği

İstanbul Kadın Örgütleri olan bu dernek, kadın haklarını savunmak ve kadın istihdamını yükseltmek maksadıyla kurulmuştur. Kadın mağdurlara hukuki destek sağlamanın bunun yanında, el sanatlarını satarak ve tanıtarak gelir elde etmelerini sağlar. Kadın sığınma evlerinin açılmasını destekliyor ve öncülük ediyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu