Bilgi Arşivi

Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır? E-Devlet

Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır? E-Devlet, başvurular bölümümüzde Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır? E-Devlet ile alakalı bilgiler sunduk.. Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır? E-Devlet ile alakalı tüm detaylar makalemizde..

Başlıklar

Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır? E-Devlet

Engelli kimlik kartı nereden alınır, engelli kimlik kartı faydaları, engelli kartı her ilde geçerli mi, engelli kimlik kartı değişimi, engelli kimlik kartı ne ise yarar 2021, İETT engelli kartı başvuru, engelli kimlik kartı e-devlet, engelli kimlik kartı örneği, engelli kimlik kartı 2021 gibi konular ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen bireyler engelli kimlik kartı ile alakalı tüm bilgileri makalemizde bulabilirler.

Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır?

Engelli kimlik kartı nereden alınır: En az %40 özrü bulunan herkes, gerekli diğer evraklarla birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüğüne giderek engelli kimlik kartı başvurusu yapabilir. engelliler için veri tabanı oluşturulması ve engelliler için kimlik kartı çıkarılmasına ilişkin yönetmeliğin bir parçası olarak 19 Temmuz 2008 tarihinde çıkarılmaya başlandı. Kimler engelli kimlik kartı alabilir işte;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları,
  • Engellilik oranı % 40 ve üzerinde olan bireyler,
  • İlgili sağlık raporu olması durumunda verilir.

Bu kartın amacı, engelli vatandaşların devletin sunduğu imkanlardan yararlanmalarını kolaylaştırmak ve hayatlarını daha rahat sürdürmelerini sağlamaktır. Engelliler için kimlik kartı alabilmek için birinin olduğu il yahut ilçenin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başkanlığına gidip başvurması gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Öğrenci Yardım Parası Nasıl Alınır? 2021 Öğrencilere Para Yardımı

Başvuru yapıldıktan sonra kurum gerekli incelemeleri yaparak kartın alınmasında bir engel olup olmadığını sorarak kimlik kartı sahibine teslim edilir. Engelliler için kimlik kartı başvurusunda bulunacak vatandaşların ön hazırlık yapmaları ve bazı belgeleri doldurmaları gerekmektedir. Aynı zamanda e-Devlet sayfasından engelli raporunu sorgulamasını uygulayabilirsiniz.

Engelli Kimlik Kartı 2021 Gerekli Belgeler

Bu şartları taşıyan engelli vatandaşların, avantajlarından yararlanabilmek için istedikleri engelli kimlik kartına başvururken belirli belgelere sahip olmaları gerekmektedir. Bu belgeler;

  • Kimlik kartınız ve fotokopisi,
  • Engelli kimlik kartı başvuru dilekçesi,
  • 6 ay içinde çektiğiniz 2 fotoğraf,
  • Sağlık kurulu raporu ve onaylı örneği (bu oran% 40 olmalı)
  • Başvuru dilekçesinin bir örneği,
  • Engellilik oranının çok yüksek olması ve engelli kişi başvuruda bulunamayacak durumlarında ise refakatçi kartı ve dilekçesi örneği,

Bu durumlar dışında kişi engelli kartını kaybetmişse ve tekrar geri almak istiyorsa kayıp kart dilekçesini doldurup başvurması gerekir. Diğer bir durum ise birinin engelli oranı artarsa kartının yenilenmesi gerektiğidir. Engellilik oranında artış varsa bunun için dilekçe verilmesi gerekir.

Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır? Faydaları Nelerdir?
Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır?

Engelli Kimlik Kartı E-Devlet 2021

Engelliler için kimlik kartı başvurusunda bulunmak istiyorsanız, e-devlet sistemi üzerinden ön başvuru uygulayabilirsiniz.

  • Öncelikle e-devlet sistemine giriş yapılmalı,
  • Ardından sistemde “engelli kimlik kartı” aratılır,
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı web sitesine giriş yaptıktan sonra,
  • Yeni başvuru butonuna basarak kayıtlı olduğumuz ildeki hizmet müdürlüğünden randevu işlemini yapabilirsiniz.

Bu hizmet için ön başvuru yapıp randevu alabileceğiniz hizmettir. Bu işlemlerden önce başvuru belgeleri ile müdürlüklere gidebilirsiniz.

Başvurudan Sonra Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır?

Başvuruyu bitirdiktan sonra alakalı kurumu tekrar ziyaret etmenize gerek yoktur. Kurum, bilgilerin doğruluğunu teyit edecek ve kimlik kartınızı en geç 7 gün içinde size teslim edecektir. Kimliğinizi ve başvuru sürecinin sonuçlanıp sonuçlanmadığını öğrenmek istiyorsanız arayarak da bilgi alabilirsiniz.

Engelli Kimlik Kartı Değişimi 2021

Engelli kimlik kartı yalnızca bir kez alınabilir ve istisnai durumlar dışında yenilenemez. Engellilerin % 40 yahut daha fazla engelli olma oranı yanında kalıcı hasarı varsa, bunu bir sağlık raporu ile belgeleyebilir ve engelli kimlik kartını süresiz olarak kullanabilir.

Engelli birinin engellilik oranının yüzde 40’ın altına düşmesi durumunda engelli kimlik kartının iade edilmesi gerekmektedir. Engelli vefat ederse, aile bireylerinden birinin kartı iade etmesi gerekir. İade edilecek kurum Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının il ve ilçe müdürlüğüdür. Bu iadenin yapılmadığı durumlarda ceza uygulanabilir.

Engellilik oranının değiştirilmesi dahil çeşitli durumlar için engellilik kartını yenilemek istiyorsanız, bakanlığın il yahut ilçe müdürlüklerine başvurmalısınız.

Engelli Kimlik Kartı Ne İş Yarar? Nerelerde Kullanılır? 2021

Engelliler için kimlik kartı bir çok yönden vatandaşlara kolaylık sağlar. Bu kartın süresiz olarak alınabilmesi için kalıcı sağlık raporu alınması da gerekmektedir. Bazı avantajlar, seyahat ve vergi indirimleri gibi durumlarda kullanılabilir. Engelli kimlik kartının ne işe yaradığını düşünürseniz, sunduğu rahatlıkları siz değerli okurlarımız için aşağıda maddeler halinde anlattık.

  1. Engelliler için kimlik kartı sanatsal etkinliklerde kullanılabilir ve kullananlara sinema, tiyatro gibi çok mühim faydalar sunar. Devlet tiyatroları engelli bireylerden bilet ücreti almaz. Engelliler bunun bunun yanında sinemalarda öğrenci indiriminin fiyatında indirim alma hakkına sahiptir.
  2. Engelliler için kimlik kartı ile toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat edebilirsiniz. Bu araçlar belediye otobüsleri, metro, tramvay ve deniz yolu gibi tüm hatları kapsamaktadır.
  3. Engelli bireylere refakat eden bireylerde tüm şehir içi otobüs hizmetlerinde % 30 indirim hakkına sahiptir.
  4. Engellinin ciddi derecede engellilik sebebiyle refakatçisine ihtiyacı varsa, refakatçisinin de ücretsiz seyahat etme hakkı mevcuttur. Lakin şehirlerarası seyahatlerde böyle bir indirim hakkı yoktur ve biletler internetten satın alınırsa indirim yine de geçerli olmayacaktır.
  5. Şehirler arası seyahat için Türkiye Cumhuriyeti demiryolları engelliler için % 50 indirim hakkına sahiptir.
  6. Hava taşımacılığında şirketler, özellikle Türk Hava Yolları, iç hat uçuşlarında % 20, dış hat uçuşlarında % 40 indirim sağlıyor.
  7. Engelli birinin “Refakatçi ile seyahat etmelidir” başlıklı bir sağlık raporu varsa refakatçisine de % 20 indirim yapılır.
  8. Havaalanlarında ücretsiz otoparktan yararlanabilir. Lakin belediye otoparkları olmalıdır. Özel şirket otoparkları için değişik fiyatlar geçerli olabilir.
  9. Mobil operatörlere ve internet kullanımına bazı özel indirimler uygulanmaktadır.
  10. Engelli kimlik kartı ile açık öğretim kayıtları için herhangi bir ücret ödemeden öğrenime başlayabilirsiniz.
  11. Engelli bireyler H Sınıfı ehliyet sahibi ve diğer şartları karşılıyorsa yurt dışından satın alıp geldikleri arabalara gümrük vergisi ödemezler. Ayrıca, tüketim vergisindeki özel indirim ve araç alım vergisinden muafiyet, diğer vergi avantajlarının bir parçasıdır.
  12. Engellilik oranı % 90’ın üzerinde olan bireyler motorlu taşıt vergisinden muaftır.
  13. Normalde durmanın yasak olduğu otoyollarda seyahat ederken, engelliler 15 dakikaya kadar yol kenarına park edebilir.
  14. ÖTV indirimi ile aracını satın alan engelliler, Trafik Tescil Şubesine’ne dilekçe vererek engelli araç kartı edinebilir ve engelli park yerlerini kullanabilir. Diğer yandan belediye ile iletişime geçmeleri halinde evlerinin önünde engelliler için park yeri alabilirler.
  15. İmar izinleri vb. Belediyeler işlemlerde engelli kimlik kartı sahiplerine öncelik vermektedir.
  16. Kredi ve Yurt Kurumu Genel Müdürlüğü ait öğrenci yurtlarından öncelikli olarak yararlanmaktadır.
  17. Kredi kurumu ve yurtlar aracılığıyla verilen öğrenci kredisine öncelik verilir ve yönetim kurulu kararı ile öğrenci kredisinin geri ödenmesinde % 50 indirim sağlanır.
  18. ÖMSS sonuçlarına göre, kamuya açık engelli kontenjanlarına göre atanmaktadır.
  19. Özel sektörde işverenler, kota gereği belirli bir mesleği icra eden engellileri istihdam etmekle yükümlüdür.
  20. Engellilik derecesine bağlı olarak erken emeklilik hakkı mevcuttur.

Engelli kimlik kartı olan ve engel oranı %40 üzerinde olan vatandaşlar sıralamış olduğumuz bu imkanlardan rahatlıkla yararlanabilmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu