Başvurular

Sayıştay bu yıl 60 bin öğretmen alımı yapılması gerektiğini duyurdu!

Sayıştay bu sene 60 bin öğretmen alımı yapılması gerektiğini açıkladı!, iş başvuruları bölümünde Sayıştay bu sene 60 bin öğretmen alımı yapılması gerektiğini açıkladı! ile alakalı başvuruyu siz değerli okurlarımız için bir araya getirdik.. Sayıştay bu sene 60 bin öğretmen alımı yapılması gerektiğini açıkladı! ile alakalı tüm ayrıntılar makalemizde..

Sayıştay bu sene 60 bin öğretmen alımı yapılması gerektiğini açıkladı!

İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat TBMM’de yaptığı bugünkü konuşmasında Sayıştay raporunda bulunan öğretmen alımı ile alakalı açıklamalarda bulundu.Sunat’ın 60 bin öğretmen alımı yapılması ve öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi talebine destek MHP’den geldi.

İYİ PARTİ VE MHP’DEN 3600 EK GÖSTERGE ÇAĞRISI

Sayıştay’ın bu sene en az 60 bin öğretmen ataması yapılması gerektiğini dile getirdiği raporunu hatırlatan Sunat, meclis kürsüsünde yaptığı açıklamalarda öğretmenlere ‘’3600 ek gösterge en kısa bir sürede verilmelidir’’ dedi. Aynı biçimde MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ’da öğretmenlere 3600 ek göstergenin verilmesini ve 60 bin öğretmen atamasının yapılmasını talep etti.

İYİ Parti Milletvekili Sunat öğretmenlerin poblemlerina değindi. ‘’Sözleşmeli, ücretli öğretmenliği kaldırın, kadroya alın bu öğretmenleri’’ diyerek yaşanılan sorunlardan bahsetti. Öğretmenlerin liyakata göre atanmaları gerektiğinin altını çizen Sunat, PİKDES öğretmenlerine de kadro açılması gerektiğine vurgu yaptı. MHP’li Karadağ ise bu hususta ”Öğretmenin ücretlisi, anlaşmalisi olmaz; öğretmen kadrolu olmalıdır. Öğretmenlik meslek kanunuyla birlikte bu konunun da mutlaka çözüme kavuşturulmasını beklemekteyiz” dedi.

Uzaktan eğitim hususunda da görüşlerini bildiren Şenol Sunat, şu anda Türkiye’de sabit internet hızının dünya sıralamasında çok gerilerde olduğunu, 4,5G’denilmesine rağmen hızının 3G hızında olduğunu ve yetersiz alt yapının olmasından dolayı şuanda binlerce öğrencinin internet ulaşıminin olmadığını ve bu yüzden uzaktan eğitim yapamadığını öne sürdü.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat’ın yaptığı açıklamalar şöyle;

ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNİ

Sayın milletvekilleri, kıt yer altı kaynaklarına sahip ülkelerde en mühim güç, yetişmiş insan gücüdür, Almanya ve Japonya örneğindeki gibi. Öğretmen yetiştirme sistemini yeniden ele almak zorundayız. En zeki öğrencilerimizi öğretmenliğe yönlendirmeliyiz ve öğretmenlerimize hak ettikleri özlük hakları ve saygınlıklarını kazandırmalıyız.

60 BİN ÖĞRETMEN ALIMI

Şenol Sunat öğretmen alımı ile alakalı şöyle dedi;

Sayın Bakan, aynı dersleri alan, aynı özveriyi gösteren, aynı fakülteden mezun bireylerin farklı unvanlarda öğretmenlik yapması onur kırıcıdır. Sözleşmeli, ücretli öğretmenliği kaldırın, kadroya alın bu öğretmenleri. Ülkenin dört bir yanında öğretmen bekleyen okullar ve öğrenciler var, Sayıştay raporlarına da geçti, en az 60 bin öğretmen alımı yapılmalıdır bu sene…

Yaşar Karadağ 60 bin öğretmen alımı ile ilgili şu isteklerini iletti;

Atama bekleyen öğretmenlerimizin de atama poblemleri gerekli planlamalar ve mevcut ihtiyaçlar ışığında kademeli olarak giderilmelidir. Özellikle pandemi sürecinde bir araya gelen öğrenme kayıplarının tespit ve telafi edilmesi sebebiyle bunun bunun yanında 2021 senesinde Sayıştayın da raporu var. 60 bin civarında öğretmen ataması yapılması uygun olacaktır. Tayin ve terfi yer değiştirmelerinde liyakat, hakkaniyet ve adalet prensipleri esas olmalıdır. Öğretmen kariyer basamakları yeniden düzenlenmeli, hizmet yılı ölçü alınarak on yılını doldurmuş öğretmenlerimiz uzman öğretmen, yirmi yılını doldurmuş öğretmenlerimiz başöğretmen olarak kabul edilmelidir. Öğretmenlere ve memurlara hiçbir kamu zararına meydan vermeyecek olan becayiş hakkıverilmelidir.

İl içi ve özür grubu yer değiştirmeleri sıraya alınarak sıraya bağlı atamalar dönem dönem yapılmalıdır ve bunun bunun yanında zorunlu hizmet kapsamı içinde elverişsiz koşulların hakim olduğu bölgelerde görev yapan öğretmenlere zorunlu hizmet tazminatı ödenmelidir. Ve yine öğretmenlerimizin talebi, tüm öğretmenlerimizin maaş karşılığı ders saatleri on beş saat olarak eşitlenmelidir. Bunun dışında 920 civarındaki mağdur ücretli öğretmenlerimizin mağduriyetleri giderilmeli, Millî Eğitim Bakanlığı ve diğer tüm kurumlardaki engelli memur kontenjanları da artırılmalıdır.

ANDIMIZ YENİDEN OKUTULMAYA BAŞLANSIN

Sayın milletvekilleri, Millî Eğitim Bakanlığı ve il, ilçe müdürlükleri şimdiye kadar hangi tarikat, vakıf ve derneklerle iş birliği yaptı, biliyor musunuz? Sayın Bakan, tekrar ediyorum: Vazgeçin bu anlayıştan, siyasi baskılara boyun da eğmeyin. Yeniden, değerler eğitimi dersini koyun, yurttaşlık bilincini verin öğrencilere ve Andımız’ı yeniden çocuklarımıza armağan edin. “Türk’üm, doğruyum, çalışkanım.” kelimelerinden kim rahatsız olur bu ülkede?

ÖĞRETMENLERE 3600 EK GÖSTERGE

İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat: Okulları nasıl kontrol ediyorsunuz Sayın Bakan? Okul ve öğretmen sayısı bu kadar yüksek iken 500 Bakanlık müfettişi denetim için yeterli mi? Maarif müfettişleri içindeki bu özlük haklarını eşitlemeyi düşünmüyor musunuz? Her seçim zamanında söz verdiniz, 3600 ek gösterge en kısa bir sürede de verilmelidir. Öğretmenlerimizle alakalı, “Öğretmenlik meslek kanununu çıkarın.” dedik. Okul yöneticilerini, Millî Eğitim Bakanlığı personellerini liyakate göre atayın.

MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ: Öğretmenlerimizin 3600 ek göstergeyle alakalı beklentileri var, bu husustaki düzenlemenin de bir an önce yapılmasını arzu ediyoruz. Bunun yanında her sene eğitim öğretim yılı başında öğretmenlere ödenen eğitim öğretime hazırlık ödeneği iyileştirilmeli ve hizmet sınıfı ayrımı yapılmadan MEB ve Yüksek Öğretim personelinin tamamına ödenmelidir.

EĞİTİM FAKÜLTESİ KONTENJANLARI

PİKDES öğretmenleri var, bunları kadroya alın, proje çerçevesinden çıkarın. Eğitim fakültelerinin kontenjanlarını, öğretmen ihtiyacına göre hedefleyin. Öğretmen atamalarında kullanılan sınavların geçerliliklerini ve mülakatları tekrar gözden geçirin.

İNTERNETE ERİŞEMEYEN KAÇ ÖĞRENCİMİZ VAR?

Sayın Bakan, pandemiden önce zaten imkân ve fırsat eşitliği yönünden olabildiğince adaletsizlikler vardı, şimdi ise bunlara ek dijital uçurum yaşıyoruz. Okul öncesinden üniversiteye, öğrenme kayıplarını tespit edebiliyor musunuz acaba? 18 milyon K12 öğrencisi, 8 milyonu aşkın üniversite öğrencisi… İnterneti olmayan, dijital cihazı olmayan ve uzaktan eğitime ulaşamayan ne kadar öğrenci var tespit ettiniz mi? Söylüyorum, en az 6 milyon öğrenci uzaktan eğitime devam etmiyor, takipteyiz ve bu çalışmaları da yapıyoruz.

DÜNYA SIRALAMASINDA 101’İNCİ OLDUK

BTK’nin 2020 Raporu’na göre, Türkiye’de, hanelerin yüzde 53’ünde sabit internet yok sayın milletvekilleri. Evinde sabit interneti olmayanların mobil internet fiyatını dokuz ay boyunca ödeyebilmeleri olabilecek mü? Ailenin çok çocuklu olması hâlinde, evinde bir cihazı bulunan bir ailede bu çocuklar uzaktan eğitimi nasıl takip edecek? Evet, internet yapımızın fiber optik yönünden yetersiz olduğu ortada. “4.5G” diyorlar, biraz önce vekiller de dile getiriyor, 5G’den bahsediyorlar. Türkiye’de hemen hemen hız 3G bile değil. 178 ülke içinde sabit internette hemen hemen internet hızına göre 101’inci sıradayız kıymetli milletvekilleri.

77 ülke içinde, çalışmak için bilgisayarı olan öğrenciler listesinde 64, internet bağlantısına ulaşımi olan öğrenciler içinde ise 70’inci sıradayız. Yahu, bırakın, köyleri, Iğdır’ı, İstanbul’da altyapı sorunu sebebiyle internet olmayan yerler var. Devlet ne için var sayın milletvekilleri?

ÖĞRENCİLERİN İHTİYAÇLARINI YAPILAN YARDIMLARLA MI KARŞILAYACAKSINIZ?

Evet, EBA üzerinde çok durmak istemiyorum ama EBA’da da aynı anda kullanan kullanıcı sayısı 1 milyon olduğunda server çöküyor, Sayın Bakan: “Ne güzel ilgi var.” diyor. Sayın Bakan, sosyal platformda yaptığınız her açıklamanın altında, cihazı ve interneti olmayan veliler ve öğrenciler sizden yardım bekliyor, yardım istiyor, bu çığlıkları inşallah duyuyorsunuz. Evet, oradan buradan. Bütçede neden yok bu cihazlar ve internet konusu? Yardım kampanyalarıyla mı bunları çözmeyi düşünüyorsunuz? Kızılaya kaldıysa yandık. Bu öğrencilere cihaz, tablet, internet gelinceye kadar yaşanacak öğrenme kayıpları nasıl telafi edilecek?

Bu Evrensel Hizmet Fonu’nda toplanan paraları soruyoruz, yanıt yok. Hiçbir fon neden bu ülkede amacına uygun kullanılmaz? Evet, mağdur olan öğrencilerimize internet ücretsiz verilmeli ve cihaz anında temin edilmelidir. Eğer bunlar yapılmazsa eğitim hakkı ihlal ediliyor demektir. Devlet bunları sağlamak maksadıyla mevcuttur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu