Başvurular

Doğum Parası ve Süt Ödeneği Ne Kadar? 2021 Şartları

Doğum Parası ve Süt Ödeneği Ne Kadar? 2021 Şartları, başvurular bölümümüzde Doğum Parası ve Süt Ödeneği Ne Kadar? 2021 Şartları ile alakalı bilgiler sunduk.. Doğum Parası ve Süt Ödeneği Ne Kadar? 2021 Şartları ile alakalı tüm detaylar makalemizde..

Başlıklar

Doğum Parası ve Süt Ödeneği Ne Kadar? 2021 Şartları

Doğum parası ve süt ödeneği ne kadar, aile.gov.tr süt parası başvurusu, 6 ay süt parası nasıl alınır, 2021 doğum parası hesaplama, 2021 süt parası ne kadar, doğum yardımı ve süt parası başvuru, süt parası ne kadar, süt parası için nereye başvurulur, PTT doğum parası sorgulama konularını makalemizde inceleyebilirsiniz.

Doğum Parası ve Süt Ödeneği Ne Kadar? 2021 Şartları

Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla 2021 senesinde yeni doğum yapan annelere emzirme ödeneği adı altında süt parası ödemesi yapılacaktır. Süt parası alabilmek için başvuru şartlarını taşıyor olmak ve alakalı kuruluşlara gerekli belgelerle başvurmak gereklidir.

Doğum Parası ve Süt Ödeneği Nasıl Alınır?

Süt parası, SGK aracılığıyla sigortalı çalışanlar için verilen bir ödenektir. Bunun için doğum yapan annenin çalışması gerekmez. Eş sigortalı ise doğum yapan anne emzirme ödeneğinden faydalanabilir. Süt parası şartlarını belirtmek gerekirse;

  1. Doğum yapan annenin çalışıyor olması,
  2. Doğum yapan anne çalışmıyorsa, eşin sigortalı olarak çalışıyor olması,
  3. Emzirme ödeneğinden 4-A’ lı ve 4-B’ li çalışanlar yararlanabilmektedir.

Emzirme Ödeneği Başvurusu E-Devlet 2021

Süt ödeneği nasıl ve nereden alınır? Konuyu sizin için araştırmaya koyulduk. Süt parası talebi için kuruma gitmeye yahut kuruma dilekçe vermeye gerek yoktur. Doğumdan sonra doğum belgeniz doğum yaptığınız hastane aracılığıyla alınır, SGK süt ödeneği için belgeler hazırlanarak kuruma gönderilir.

Süt ödeneği talebi oluşturulduktan sonra emzirme ödeneğinizi e-Devlet üzerinden ödeneğin son durumunu takip ederek, PTT şubelerinden alabilirsiniz. Hastanede doğum yapmayan bireyler, bebeğin kimlik bilgileri ve annenin doğum belgesi ve nüfus cüzdanı ile kuruma başvuruda bulunabilirler.

Süt Parası Nasıl Alınır? 2021 Şartları

Yukarıda açıkladığımız gibi sigortalı olarak çalışan annenin, anne çalışmıyor olsa bile doğum yapması yahut eşinin sigortası olması yeterli gelmektedir ve aşağıdaki şartları da sağlaması gerekir.

  1. 4-A hükümlerine göre çalışan SGK’lılar için doğum tarihinden önce son 1 yıl süresinde minimum 120 gün boyunca sigortasının yatırılmış olması,
  2. 4-B hükümlerine göre çalışanla, aynı biçimde son 1 sene içinde en az 120 gün boyunca sigortasının yatmış olması bunun bunun yanında SGK’ ya herhangi bir sigorta borcunun olmaması gerekmektedir. Bu borçların içinde GSS primleri de bulunmaktadır.
  3. Ayrıca süt parası için bebeğin halen hayatta olması gerekmektedir.

Süt yardımı başvurusunda bulunacak SGK’lı çalışanlar, sigortalılığı sona ererse, işten ayrılırsa, işe son verildiği tarihten bu yana 300 gün içinde bebekleri doğmuşsa, sigortalı olarak çalışan anne yahut baba bebeğin doğum tarihinden 15 ay önce en az 120 gün SGK primi ödemiş olma şartı aranır. Bu koşullar uygun ise, emzirme ödeneği alınabilir.

SGK’nın geçtiğimiz senelerda tespit ettiği anne sütü parası 180 TL iken, 2021 senesinde 202 TL tutarında olmaktadır. Bu yardım doğum yapan anneye bir kez ödenir. Kamu çalışanlarına ödenen aile yardımı ve SGK aracılığıyla evli bireylere verilen asgari aile geçim ödeneği bu ödenekten hariç tutulmuştur.

Süt Parası Kaç Ay Verilir?

Emzirme yardımından yararlanmak isteyen ebeveynler, çocuğun doğum tarihinden bu yana (verilme tarihinden bu yana) 5 yıl içinde başvurmalıdır. 5 yıllık zamanaşımı aşan aileler zamanaşımı sebebiyle süt piçinden yararlanamazlar. Ödenek yalnızca bir kez ödenir. Maaş gibi aylık ödeme olarak yapılmaz.

Sosyal güvenlik kurumunun Alo 170 hattından bilgi alabilirsiniz. Başvurular, gerekli belgelerle birlikte sosyal güvenlik kurumunun il yahut ilçe müdürlüklerine şahsen yapılmalı ve ödemeler Ziraat Bankası aracılığıyla talepte bulunan anne yahut baba adına yapılır.

Emzirme Ödeneği Gerekli Evraklar 2021

  1. Süt parası dilekçesi örneği; bilgisayarınıza indirip kişisel detaylarınıze göre doldurarak SGK’ya başvurabilirsiniz.
  2. Doğumun gerçekleştiği hastaneden alınan doğum raporu.

Bu belgelerle doğumdan bu yana 5 yıl içinde süt ödeneği başvurusunda bulunarak 2021  yılı  için 202 TL’lik süt piçinden faydalanabilirsiniz.

Doğum Parası ve Süt Ödeneği Ne Kadar? 2021 Şartları
Doğum Parası ve Süt Ödeneği Ne Kadar? 2021 Şartları

Süt İzni Alabilir Miyim?

İşçilerin ve memurların doğumdan sonra çocuklarını emzirmelerine izin verilir. Bu bağlamda çalışan annelerin toplam 1,5 saat emzirme izni mevcuttur. Bu sürenin kullanımına ilişkin herhangi bir kısıtlama yoktur. Tatiller, günün farklı saatleri civarında belirli zamanlarda de kullanılabilir.

Çocuğun izne hak kazanabilmesi için bir yaşından ufak olması gerekir. 1 yaşına geldiğinde annenin izin hakkı sona erer. İzin, çalışılan süreler için geçerlidir. Çalışma dışı günlerde annenin böyle bir hakkı yoktur. Memurlar için süt izini şu biçimdedir; Doğum izninin bitiminde anne ilk 6 ay günde 3 saat, sonraki 6 ay 1.5 saat kullanabilir. Lakin bu süre içinde ücretsiz izin alınmışsa süt izni kullanılmayacaktır.

Süt Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Süt parası ile ilgili sorgulama yapmak isteyenler için bunu e-devlet üzerinden yapmak olabilecekdür. E-devlet şifreniz yoksa PTT’den 2,5 TL’ye alabilirsiniz. Sosyal yardım detaylarını sorgulamak için tıklayın. Süt ödenekleri her ayın 8. ve 14. günleri içinde ödenir.

Sadece ödenek alanların PTT hesaplarına yatırılır. Belirtilen zaman zarfında bu ödemeleri hesaplarından çekmeyenlerin ödemeleri kuruma gönderilir. Bu anlamda paranın zamanında alınması mühimdir. T.C kimlik kartınızla gidip ödemeyi alabilirsiniz.

Emzirme Ödeneği 2021 SGK

Sosyal Güvenlik Kurumunun emzirme ödeneği ile ilgili paylaşımı yaptığı tüm bilgileri buradan görüntüleyebilirsiniz.

Doğum Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sistem üzerinden talebinizi yaptıktan sonra doğum yardımı alıp alamayacağınızı öğrenmek istiyorsanız e-Devlet üzerinden basit bir şekilde uygulayabilirsiniz. E-Devlet’e giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Doğum Parası” yazarak arama yapmanız gerekmektedir. Ardından arama sonuçlarında bulunan “Doğum parası sorgulama” seçeneği ile işlemlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.

Doğum parası yardımlarını sorgulamanın bir başka yöntemi de 183 – 144 numaralı çağrı merkezlerinin aranmasıdır. Bu numaralar üzerinden doğum yardımlarını sorgulayarak gerekli tüm bilgilere varabilirsiniz. PTT şubelerinden doğum paranızı alabilirsiniz.

Çalışmayan Anneler Doğum Parası Alabilir mi?

Çalışan anneler doğum yardımı alabildiği gibi çalışmayan anneler de bu hakka sahiptir. Bunlar, 3 yahut daha büyük çocuk sayısına göre ücret farklığı yaşanmaktadır.

  • 1 Çocuk için 300 TL
  • 2 Çocuk için 400 TL
  • 3 Çocuk ve diğerleri için ise 600 TL

Bu tutarlarda doğum ödeneği verilir. Aynı biçimde çalışmayan anneler de doğum parasını PTT şubelerinden alabilirler. Bu yardım çocuk 5 yaşına geldiğinde kesilmektedir.

BENZER YAZI: İşkur İşte Anne Projesi Başvuru Şartları Nelerdir? 2021

2021 Doğum Yardımı Parası Ne Kadar?

Bağ-kurlu, SGK’lı veya çalışmayan anneler için doğum parası ücreti aynı olmakta ve bu tutarlar aşağıdaki gibidir:

  1. 1. Çocuk için: 300 TL
  2. 2. Çocuk için: 400 TL
  3. 3. Çocuk ve üzeri çocukların doğumu İçin: 600 TL
  4. İkiz çocuklar için: 700 TL

İlk ikiz doğum ücreti için 700 TL, ikinci ikiz doğumda ise 1.000 TL doğum parası verilmektedir.

Doğum Parası Hesaplama 2021

Doğum parası ödeneğinin hesaplanması için verilen yasal bilgiler ışığında sizleri bilgilendirdik. 510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre doğum raporundan para alma şartları şu biçimde net bir biçimde belirlenmiştir;

“Hastalık ve analık sigortasından sigortalıya hastalık yahut analık hallerine bağlı olarak yaşanan iş göremezlik boyunca, günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Analık sigortasından sigortalı kadına yahut sigortalı olmayan karısının doğum yapması sebebiyle sigortalı erkeğe, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamı içindeki sigortalılardan; kendi çalışmalarından dolayı gelir yahut aylık alan kadına veya gelir yahut aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan aracılığıyla onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilir. Sigortalı kadına yahut sigortalı olmayan eşinin doğum yapması sebebiyle sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilebilmesi için, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının;

a) (a) bendi kapsamı içinde olanlar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması,
b) (b) bendi kapsamı içinde olanlar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması, şarttır.”

Doğum parası, annenin doğum öncesindeki son 3 ayda alınan brüt ücretin toplamı üzerinden yapılır. Bu toplam üzerinden günlük brüt ücreti hesaplanır. Çalışan annenin günlük brüt fiyatının 3’te ikisi doğum parası olarak ödenir.”

Sonuç olarak, brüt günlük maaş, doğum izni hafta sayısı ve bebek sayısına göre fiyat hesaplanır. Verilen para, maaş değişikliklarına göre değişebilmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu