Başvurular

Doğum Yapan Annelere Verilen Devlet Destekleri 2021

Doğum Yapan Annelere Verilen Devlet Destekleri 2021, başvurular bölümümüzde Doğum Yapan Annelere Verilen Devlet Destekleri 2021 ile alakalı bilgiler sunduk.. Doğum Yapan Annelere Verilen Devlet Destekleri 2021 ile alakalı tüm detaylar makalemizde..

Başlıklar

Doğum Yapan Annelere Verilen Devlet Destekleri 2021

Doğum yapan annelere verilen devlet destekleri, doğum yapan ev hanımlarına devlet yardımı, 2021 doğum yardım parası ne kadar, 2021 doğum parası ne kadar, 2021 doğum parası hesaplama, 2021 doğum rapor parası ne kadar, 3. çocuğa devlet yardımı 2021, ev hanımı annelere devlet yardımı gibi konuların tümünü geniş bir şekilde bir biçimde makalemizde bulacaksınızdır.

Doğum Yapan Annelere Verilen Devlet Destekleri 2021

Ülkemizin bir çok alanında desteklemeler mevcuttur. Bu desteklerden bazıları ise istihdam sağlayan kadınlara yöneliktir. Kadın istihdamının devamlılığı için doğum yapan annelere devlet desteği sürdürmekte. Aynı zamanda hem doğum yapan hem de çalışan kadınlara doğum yardımı, emzirme ve süt desteği, kreş desteği, yarım gün doğum desteği verilmeye 2021 senesinde da devam edilecektir.

Doğum yapmış ve çalışan anneye ödenecek miktar 2021 senesinde 7.500 TL ile 11.000 TL içinde olmaktadır. Miktarlar çocuk sayısına ve brüt maaşa bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Çalışan ve doğum yapan kadınlar, hangi alanları destekleyeceklerini ve destek başına ne kadar alacaklarını araştırmaya sürdürmekte. Doğum yapan ve istihdama katkıda bulunan annelere verilen destekler ile ilgili tüm bilgileri yazımızın devamında bulabileceksiniz.

Çocuk Parası Ne Kadar? 2021

Devlet, doğum yapan annelere aile yardımı sağlıyor. 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan ve dünyaya gelecek tüm çocuklara çocuk sayısına kadar ödeme yapılacaktır. Çalışmayan tüm anneler şartları sağladıkları takdirde bu destekten faydalanabilir. Bakmakla yükümlü olunan çocuklar için ödenek Devlet aracılığıyla, çalışma koşulu olmaksızın doğum yapan herhangi bir anneye sağlanacaktır. Doğum parası destek tutarları ise;

  • İlk çocuk için 300 TL.
  • İkinci çocuk için 400 TL.
  • Üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600 TL.

Bu destek 2021 yılı için doğum yapan annelere verilmeye sürecektir.

Yarım Gün Çalışma Desteği

Kadınlara yarı zamanlı iş desteği, kadınların doğum sonrası işyerlerinde yarı zamanlı çalışmasını sağlamıştır. Bunların bir kısmı işveren aracılığıyla, bir kısmı da İŞKUR aracılığıyla tam maaş almaktadır. Bu haktan yararlanmak için 3 yaşından ufak çocuk sahibi olmak gerekir. İşçi bu haktan yararlanırsa günlük süt izninden mahrum kalır. Kadın isterse onun yerine kocası da bu haktan yararlanabilir. Yarı zamanlı çalışma ve tam zamanlı maaş alma, kadınlara sağlanan desteklerin bir parçasıdır.

BENZER YAZI: İşkur İşte Anne Projesi Başvuru Şartları Nelerdir? 2021

Süt ve Emzirme Ödeneği Desteği 2021

Süt parası, doğum yapan insana veya eşine gider. Bunun için bireylerin SGK yahut Bağkur’lu olması ve en az 120 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. Başvurular ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlükleri ile sosyal hizmetler müdürlüklerince alınmaktadır. Ailelerin süt parasını alabilmeleri için başvuru sırasında yanlarında bebeğin kimlik kartını bulundurmaları gerekmektedir. Ayrıca dileyenler Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı resmi internet sitesinden yeni doğan kimlik numarası ile başvuru yapabilirler.

Emzirme ödeneği geçen senelerda 180 TL idi. 2021’de bu tutar 202 TL olarak verilmeye sürdürmektedir. Tekrardan söylemekte yarar var eşlerde emzirme ödeneğinden yararlanabilmektedir. Ödenek, çalışmayan anneler ile SGK yahut BAĞ-KUR bünyesinde çalışan eşlerine ödenilmektedir.

Bakıcı Parası Ne Kadar? 2021

Devlet, çalışan annelere bakıcı parası yardımını da yapacaktır. Ülkemizde bakıcı parası uygulamaları halen pilot il aşamasındadır. Pilot il olarak seçilen İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da yaşayan sigortalı çalışan annelere destek olarak 300-400 euro ödeniyor. 1.500 TL olarak hesaplanan bakıcı ödeneği parası alabilmek için bu illerden birinde ikamet etmek gerekiyor. Pilot ildeki başarılı uygulamadan sonra, çalışan annelerin anneanneleri de Türkiye’deki diğer illerde uygulanacak olan bakıcı parasını alabilecektir.

2021 senesinde doğum yapan annelere verilecek olan desteklerin asgari ücretli anne ilk çocukta toplam 6 bin lirayı bulmaktadır. Bu tutarlara göz gezdirecek olursak;

  1. Emzirme ödeneği: 202 TL
  2. Çocuk parası: 300 TL
  3. Çalışan anne için İş görmezlik ödeneği: 4.424 TL
  4. Çalışan anne için bakıcı parası: 1.500 TL‘dir.

Bu sayıların toplam 6.000 lirayı aşan ödemelerini almak için doğum yapan annelere ödeme yapılacaktır. Dikkate değer bu yardımlardan bir diğeride bakıcının parasıdır. Herkes bakıcının parasını almak için uygulamanın ülke geneline yayılmasını bekliyor.

Doğum Yapan Annelere Yapılan Devlet Destekleri 2021 GÜNCEL
Doğum Yapan Annelere Verilen Devlet Destekleri 2021

İş Görmezlik Ödeneği

İş göremezlik ödeneği, doğum yapan çalışan annelere verilen yardımın bir parçasıdır. Doğumdan 8 hafta önce ve 8 hafta sonra toplam 16 hafta olarak verilir ve bu işten ayrılma süresi boyunca anneler 16 hafta iş görmezlik parası alabilirler. Çoğul gebeliklerde bu süre 18 haftaya çıkar.

İş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmek için doğum yapan annelerin doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödemiş olması gerekir. Asgari ücretle çalışanlara 16 hafta engellilik ödeneği alacaklara toplam 4.424 TL yardım yapılacaktır. Ayakta ve yatarak tedavi oranları, bu ödeneğin hesaplanmasına dayanmaktadır.

aile.gov.tr Doğum Parası Başvurusu

Doğum parası almak isteyen bireylerin ilk kez Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aracılığıyla hazırlanmış olan başvuru dilekçesini doldurması gerekmektedir. Eğer anne başvuruda bulunamıyor ise eşi veya bir akrabası anne yerine başvuruda bulunabilir. Bulunan İlin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na veya Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne başvuru yapılabilmektedir. Lakin anne ilçede yaşıyor ise olduğu yerin Kaymakamlığına başvuruda bulunmalıdır.

Doğum Yardımı Sorgulama Nasıl Yapılır? E-Devlet

Doğum yardımından yararlanıp yararlanamayacağınızı sorgulamak için e-Devlet üzerinden işleminizi yapabilirsiniz. E-Devlet sistemine giriş yapılmasının ardından;

  • Arama kısmına “Doğum Parası” yazılır,
  • Çıkan bölümde “Doğum Parası Sorgulama” seçeneğini seçilir,
  • Böylelikle sorgulama işlemi gerçekleşir.

E-devlet dışında diğer sorgulama yolu ise 183 yahut 144 numaralı çağrı merkezlerini arayarak doğum parası sorgulaması yapılabilir ve gerekli bilgileri alabilirsiniz.

2021 Doğum Yardım Parası Ne Kadar?

Daha öncede dile getirdiğimiz gibi çalışmayan anneye doğum paraları ilk çocuk, ikinci çocuk, üç ve daha fazla çocuk durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle her anneye aynı ücret verilmemekte, çocuk sayısına göre ücretlerde değişiklik göstermektedir. Belirlenmiş olan kanunlara göre birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve ardından doğan çocuklar içinde 600 TL doğum yardımı ödeneği verilmektedir.

Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi

Doğum parası başvurusu yapmak isteyen vatandaşlar başvuru için hangi evrakların geçerli olduğunu merak etmektedir. Doğum yardımı başvuru yapmak isteyen çalışmayan anne, Bakanlık aracılığıyla verilen dilekçesi eksiksiz ve hatasız doldurmalıdır. Doğumu gerçekleşen anneler istedikleri zaman bebeğe ait kimlik belgesi yahut doğum belgesi ile başvuruda bulunabilmektedir.

Daha öncede dile getirdiğimiz gibi başvurular, il için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na veya Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne, ilçe içinde Kaymakamlıklar aracılığıyla alınmaktadır. Bakanlık aracılığıyla verilen örnek dilekçenin görseli aşağıda bulunmaktadır. Doğum yardımı dilekçesini görüntülemek için tıklayınız.

PTT Doğum Parası Sorgulama

Doğum yardımı ödeneğini çalışmayan anneler herhangi bir banka üzerinden değil de, PTT üzerinden almaktadır. Annenin doğum parasını alması için PTT’ye şahsen gitmesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise annenin adı ve soyadı üzerinden doğum parasının verilmesidir.

Böylelikle anneler doğum paralarını PTT’den alırken kimlik detaylarının yanında olması gerekir. Doğum yardımı ile ilgili gerekli bilgiler ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan alınabilmektedir. Ayriyeten anneler Bakanlığı arayarak doğum parası sorgulamasını yapabilirler.

Doğum Yardımı Başvuru Formu E-Devlet

Doğum yardım başvuruları, annenin doğumunu gerçekleştirmesinin ardından bağlı olunan ilin Nüfus Müdürlüğünde çocuğun kimlik paylaşım sisteminde (KPS) kayıt işleminin tamamlanmasının ardından “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi” eksiksiz doldurulmalıdır. Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri veya Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılmaktadır.

Yurtdışında yaşayan anneler ise başvurularını Büyükelçilik ve Konsolosluklara yapmaktadır. Yurtdışında yaşayıp fakat belirli süreliğine Türkiye’de bulunanlar ise herhangi bir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezine başvuru yapabilirler.

Ayriyeten doğum yardımı başvurusu e-devlet üzerinden de gerçekleşmektedir. T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapıldıktan sonra https://www.turkiye.gov.tr/ilksan-dogum-yardimi-basvurusuekranı üzerinden başvuru formu doldurularak işlemler yapılabilmektedir.

2021 Doğum Parası Hesaplama

2021 senesinde doğum yapacak annelere toplamda en az 9.287 TL destek ödemesi yapılmaktadır. Doğum yapan annelere dile getirdiğimiz gibi ilk çocukta 300 TL, ikinci çocukta 400 TL, üçünce ve ardındanki çocuklar için 600 TL ödeme yapılıyor. Şartlı doğum yardımı yeni gelen bilgiye göre 100 TL’ye çıkarıldı. Lakin yapılacak yardım aylık olarak değil, yalnızca 1 defalığına verilmektedir. Bunun dışında doğum yapan annelere süt parası da verilmektedir. 2021 yılı süt parası desteği 202 TL olmaktadır.

Doğum yapan annelere rapor parası da veriliyor. Bu paranın tutarı ise maaşa göre değişiklik göstermekte ve 112 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Aşağıda doğum yapan annelere ödenecek olan yardımları ve bu yardımların toplam tutarını aşağıdaki tabloda inceleyebilirsiniz.

Net Maaş Rapor Parası Emzirme Ödeneği Yarım Gün Çalışma Ödeneği Toplam Ödenek Tutarı
2.324 7.325 202 TL 1.460 TL 9.287
2.370 7.716 202 TL 1.460 TL 9.678
2.441 7.964 202 TL 1.460 TL 9.926
2.584 8.462 202 TL 1.460 TL 10.424
2.727 8.960 202 TL 1.460 TL 10.922
2.941 9.707 202 TL 1.460 TL 11.669
3.013 9.956 202 TL 1.460 TL 11.918
3.728 12.440 202 TL 1.460 TL 14.406
4.443 14.933 202 TL 1.460 TL 16.895
5.158 17.422 202 TL 1.460 TL 19.384
6.558 22.400 202 TL 1.460 TL 24.362
10.881 37.883 202 TL 1.460 TL 39.845

PTT Doğum Parası Sorgulama

Yukarıda e-devlet üzerinden yardım başvurusundan söz ettiğimiz gibi e-devlet kapısından doğum parası sorgulama işlemi de yapılabilmektedir. Kişinin kimlik bilgileri ve e-devlet şifresi ile giriş sağlanmaktadır. İlk kez yeni bir e-devlet şifresi almak isteyen bireyler PTT üzerinden 2,5 TL karşılığında şifre alabilirler. Böylelikle T.C kimlik numarası ve şifre ile e-devlet üzerinden bireyler doğum parasını sorgulayabilirler.

Geçen senelerde uygulamaya konulan ve 3 çocuk doğumlarının teşvik edilmesi maksadıyla verilen yeni doğan çocuk yardımlarında doğum parasının alınabilmesi için bebeğin sağ olarak olması, T.C vatandaşı olması ve birinin nüfusuna alınması gerekmektedir. Uygulama faaliyete 2015 senesinde girmiştir ve bu tarihten önce doğum yapanlar çocuk yardımından yararlanamamaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu