Bilgi Arşivi

Dolmuşun Bulunma Hikayesi 2021

Dolmuşun Bulunma Hikayesi, bilgi sitemizde Dolmuşun Bulunma Hikayesi başlığı altında bilgi paylaştık. Dolmuşun Bulunma Hikayesi ile alakalı tüm detaylar makalemizde.

Başlıklar

Dolmuşun Bulunma Hikayesi

dolmusun-bulunma-hikayesi

Makalemizde siz değerli okurlarımıza dolmuşun bulunma hikayesinden söz edeceğiz.

1929 yılına gidiyoruz. Dünyada ekonomik buhranın meydana geldiği zamanlar. Tabii bu buhran senelerında Türkiye’de kendisine düşen payı alıyor. Esnaf da taksiciler de kara kara ülkenin geleceğini düşünüyor.

Dolmuşun Hikayesi

Dolmuşun bulunma hikayesine gelecek olursak, bu senelerda Cağaloğlu’nda lokanta işleten aşçı, Halit bey ek iş olarak taksicilik yapmaya başlıyor. Halit Bey taksiden kazancını daimi müşterisi olan Musevi bir iş adamından sağlıyor.

Musevi iş adamı da artık işlerinin bozulduğunu ve artık taksiye binemeyeceğini söyleyince Halit beyin aklına o an bi hayli dahiyane bir fikir gelir.

dolmusun-bulunma-hikayesi

Halit Bey, iş adamına aynı yönde giden 4 müşteriye saatin yazdığı ücreti paylaşmayı önerir. O dönem ekonomik krizde olan İstanbullular için bu öneri bir nimet gibi karşılanır. Halit Bey “10 kuruşu Eminönü dakikada kalkar haydi” Eminönü, demeye. O andan bu yana Halit Bey’in öncülüğünde ilk defa Nişantaşı Eminönü, dolmuş seferleri başlamış olur.

Bu düşüncesi fırsata çevirmeye karar veren Halit Bey, Nişantaşı Eminönü seferlerinden sonra Karaköy İskelesi’nin önüne gelerek “5 kuruşa, Taksim” diye bağırmaya başlar. Böylelikle dolmuşun hikayesi meydana gelir. Aşçı Halit Bey, Türkiye’deki dolmuşçuluğun resmin başlangıcına imza atmış oldu. Onu diğer şoförler ve hatlar içinde gidip gelen yüzlerce dolmuş izler.

dolmusun-bulunma-hikayesi

Ayrıca dolmuşun bulunma öyküsünün yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz saatin bulunma hikayesi makalemize bakabilirsiniz.

Basit ama yenilikçi bir fikir de onun kisi. Bonus bilgi olarak da Türkiye’de ilk kez bireylerin toplu olarak şehirler arası yolcu taşımacılığı, 1926 senesinde Bursa’dan Ankara’ya başlarken, 1944 senesindeysa İstanbul Ankara arası ilk uçak seferimiz gerçekleşmişti.

Böylelikle dolmuşun öyküsünü siz değerli okurlarımıza anlatmış olduk. Diğer makalelerimize bakmayı unutmayız.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu