Bilgi Arşivi

Dünyanın En Soğuk Yeri Neresi? 2021

Dünyanın En Soğuk Yeri Neresi?, bilgi sitemizde Dünyanın En Soğuk Yeri Neresi? başlığı altında bilgi paylaştık. Dünyanın En Soğuk Yeri Neresi? ile alakalı tüm detaylar makalemizde.

Başlıklar

Dünyanın En Soğuk Yeri Neresi?

dünyanın en soğuk yeri

Sizlere Dünyanın en soğuk yeri ve Türkiyenin en soğuk yeri neresidir? gibi soruların cevabını vermeye çalışacağız.

Dünyanın En Soğuk Yerleri

Yazın deniz, kum, doğayla, geçen eşsiz güzelliği yaşarken, kış aylarında dondurucu günlerde de usul usul sevdiğimizin yanına sokularak bir battaniye, bir saleple yaşamaya çalışırız.

Bazılarımızın kışla arası hiç iyi olmazken, bazılarımız ise soğuk günlerde bir battaniye altında keyifli bir biçimde film günlerini yaşayabilirler. Ama öyle soğuk ülkeler var ki ne battaniyeler ne ısıtıcıları ne de sıcak içeceklerin hiçbiri üşümenizi engelleyemez. Özellikle de ılıman iklim insanıysanız. Sizlere dünyanın en soğuk yerleri diye araştırma yaptık.

dünyanın en soğuk yeri

Dünyanın en soğuk şehri turumuza Grönland ile başlayalım. Grönland kara kütlesinin çoğu bütün bir yıl boyunca buzlarla kaplı. Sıcaklık -10 derece iken kış aylarında ise -65 dereceye kadar çıkabiliyor. Yazları ise maksimum 8 derece oluyor.

Ayrıca Dünyanın yedi harikası yazımıza da bakabilirsiniz.

dünyanın en soğuk yeri

Aramızda kan bağı bulunan ve kırmızı yanakları çekik gözleriyle tanınan kazakların ülkesinde kışları epey bi soğuk geçiyormuş.

Yaz sıcaklıkları 30 derece olan Kazakistan’da kışın durumlar hiç iç acıcı olmayabiliyormuş. Çünkü, soğukluk -30 dereceye kadar çıkarken bazı günlerde insanlar dışarı dahi çıkamıyormuş. En soğuk ülkelerden birisi olan Kazakistan, o kadar soğuk oluyormuş ki. İnsanlar el ve ayak parmaklarını dondan kaybetme riskiyle yüz yüze kalıyormuş.

dünyanın en soğuk yeri

En soğuk ülke bir diğeri olan savaşçı kimlikleriyle tanınan Moğolların, kışları da epey sıkıntılı geçiyormuş. Dünyanın en soğuk yerlerinden Moğolistan’da kışın -30 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı,  şubat ve ocak aylarında suların tamamen donmasına kadar varabiliyormuş.

dünyanın en soğuk yeri

Dünyanın en soğuk ülkesi Finlandiya Ren geyikleri ve Fin hamamlarıyla boşu boşuna ünlü olmamıştır.

– 45 dereceye kadar çıkan soğuk kış aylarında dünyanın en soğuk şehri Finlandiyanın Rovaniemi şehrinde tatile gitmek olabilecek olmayabilir. Çünkü kış aylarında bazı günler yalnızca 5 6 saat güneş alırken Kuzey bölgelere iki ay karanlıkta kalabiliyormuş. Kış ayları, -10 ve 3 derece aralığında değişirken Karla kaplı günlerde uzun süre, çini beyaza boyarmış.

Ayrıca dünyanın en soğuk yerinin yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz dünyanın en enteresan yerleri makalemize de bakabilirsiniz.

dünyanın en soğuk yeri

Geldik penguenle kutup ayılarının, memleketi olan Antartika’ya. dünyanın en soğuk ülkesi olan bu kara parçası, -93 kadar düşerek en soğuk dereceye sahip oluyor. Bazı günler hemen hemen sıcaklık – 83 derece buluyor. Böylelikle dünyanın en soğuk yeri neresidir? ve kaç derecedir? sorusuna yanıt vermiş olduk.

türkiyenin en soğuk yeri

Mis gibi çamların, dolgun alabalıkların ülkesi olan Kanada’da dünyanın en soğuk ülkeleri içinde. Herşeyi de sıcaklık farklı olsa da, genel anlamıyla bi hayli soğuk ve ülkedir. Gündüz sıcaklığı -15 gece sıcaklığı -40’a kadar düşebilmektedir. Vatanlarının soğuk iklimini avantaja dönüştürmeye karar veren Kanadalılar’da dünyaca ünlü buz patencileri yetiştirmeye başlamış.

Dünyanın en soğuk köyü -78 dereceye kadar çıkan Oymyakon köyüne aittir.

Türkiyenin En Soğuk Yeri

2019 senesinin ocak ayında Türkiyenin en soğuk yeri Sivas iline bağlı Gürün beldesinde aittir. Hava sıcaklığı -28,6 derece olarak hesaplandı.

Kışı ve karı sevenler için dünyanın en soğuk yerlerini ve Türkiyenin en soğuk yerini siz değerli okurlarımıza anlattık.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu