BankalarBilgi Arşivi

Kredi Kartı ile Ödenen Ürün iptal Edilebilir mi?

Kredi Kartı ile Ödenen Ürün iptal Edilebilir mi?, ekonomi bölümümüzde Kredi Kartı ile Ödenen Ürün iptal Edilebilir mi?  ile alakalı bilgilendirme vereceğiz. Kredi Kartı ile Ödenen Ürün iptal Edilebilir mi? ile alakalı tüm detaylar makalemizde.

Başlıklar

Kredi Kartı ile Ödenen Ürün iptal Edilebilir mi?

Kredi kartı ile ödenen ürün iptal edilebilir mi? sorusu, kredi kartı kullanan bireylerin en fazla merak ettiği soruların başında geliyor. Bilindiği üzere tüketiciler, mal veya hizmet satın alırken genelde kredi kartı kullanmakta.

Ödemelerin kredi kartı ile yapılması, bireylerin ödeme ispatı yönünden oldukça önem arz etmekle birlikte nakit para taşımaktan kurtulmak, internetten alışveriş yapabilmek, harcamalardan puan kazanıp yine çeşitli alışverişlerde bu puanları kullanmak, kredi kartını cazip kılan etkenlerden birkaçı.

Bu içeriğimizde kredi kartı ile alınan ürün iade edilebilir mi? sorusunu ve bu soru ile ilişkili merak ettiklerinizi güncel bilgiler eşliğinde yanıtlıyor bulunacağız. Böylelikle kredi kartı ile yaptığınız harcamaların iadesini nasıl alabileceğinizi daha iyi öğreneceksiniz.

Kredi Kartına İade İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Kredi Kartına İade İşlemi Nasıl Yapılır?
  • Kredi Kartına İade Yapılır mı?
  • Banka Kartı İle Alınan Ürün İade Edilebilir mi?
  • Kullanılmış Bir Ürün İade Edilir mi?
  • Mağazadan Kredi Kartına İade
  • Kredi Kartı İle Yapılan Alışverişte Cayma Hakkı
  • Kredi Kartına Taksitle Alınan Ürünün İadesi
  • Kredi Kartı İle Yapılan Taksitli Alışverişin İptali
  • Kredi Kartına İade Edilen Para Nasıl Kullanılır?

Kredi kartına iade işlemi nasıl yapılır? sorusunu kısa bir zamanle ifade edelim. İnternet üzerinden aldığınız bir ürünü iade etmeden önce alakalı web site veya uygulamaya girerek iade talebi oluşturmalısınız. Bu talep, genelde otomatik bir kayıt üzerinden gerçekleştirilir. İade sebebi, hangi siparişin iade edileceği gibi bilgiler müşteri aracılığıyla doldurulur ve onay butonuna basılmak sureti ile satıcıya iletilir.

Satıcı, iade talebi ardından bilgilendirme maksadıyla bir mesaj oluşturur. Bu mesaj işlemin akabinde ekranda belirebileceği gibi müşteriye e-posta veya SMS yoluyla da iletilebilir. Müşteri, 7 gün içinde aldığı ürünü satıcıya göndermekle mükelleftir. Bazı internet site ve uygulamaları, kargo sürecinin akabinde bir araya gelen sorgu numarasının kendilerini bildirilmesini isterler. Böyle bir zorunluluk varsa, az önce sözünü ettiğimiz bildirim mesajında gerekli bilgiler muhakkak tarafınıza iletilecektir.

Kredi kartına iade işlemi, satıcının çalışma koşullarına göre kargonun kendilerine ulaşmasının akabinde başlatılır. Kredi kartına iade işlemi, harcama yapılan kart üzerinden gerçekleşir. İşlem yoğunluğuna bağlı olarak hemen hemen 1 ile 8 iş günü içinde harcama tutarı karta iade edilecektir.

Kredi Kartına İade Yapılır mı?

Alışveriş esnasında ödeme seçeneği olarak kredi kartınızı kullandıysanız iade işlemi de kredi kartınız üzerinden gerçekleştirilecektir. 1 ile 8 iş günü içinde kesilen tutarın iadesi sağlanır. Özetle; kredi kartına iade yapılır? sorusunun yanıtı evettir.

Kredi kartına iade yapılabilmesi için kartınızın aktif olması gerekmektedir. Eğer harcama yaptığınız kartın bilgileri değiştiyse satıcı ile iletişime geçerek yeni kart detaylarınızi kendilerine sunmak kaydı ile ödeme iadesini sağlayabilirsiniz.

Banka Kartı İle Alınan Ürün İade Edilebilir mi?

Banka kartı ile alınan ürün, müşteri talebi ışığında iade edilebilmektedir. Bu işlem için ilk kez iade talebi oluşturmak ve alınan ürünü satıcıya göndermek gerekir. Satıcı, ürünün kendisine ulaşması ile birlikte iade sürecini başlatacaktır. Harcama tutarı, müşterinin ödeme esnasında kullanmış olduğu banka kartına yapılır.

Kullanılmış Bir Ürün İade Edilir mi?

Kullanılmış bir ürün iade edilir mi? sorusu gerek fiziki alımlarda, gerekse internet üzerinden gerçekleştirilen alışverişlerde en fazla araştırılan konuların başında geliyor. Nasıl ki müşteriye mağdur olmaması adına iade hakkı tanındıysa, satıcıveya belli hususlara göre iade alma hakkı tanınmıştır.

Alıcının almış olduğu ürünü kullanmaması, deforme etmemesi ve tekrar kullanımına engel oluşturacak bir işlevde bulunmaması gerekir. Dolayısıyla kullanılmış, yıpratılmış, yıkanmış durumdaki ürünlerin iadesi sağlanamamaktadır. Böyle bir durumun tespiti halinde iade talebi olumsuz karşılanacaktır.

Mağazadan Kredi Kartına İade

Mağazadan kredi kartına iade işlemi, sistem üzerinden gerçekleştirilmektedir. Kasa görevlisi, talebinizin olması halinde işleminizi iade edecektir. Benzer biçimde hatalı yapılan bir ödeme veya karttan 2 yahut daha fazla çekim yapılması gibi durumlarda da iade işlemi başlatılır. Bu durumda söz konusu harcama, ödeme yapılan kredi kartına iade edilir. Ödemenin kart bankasına yansıması peşin olurken bankanın kart müşterisine yansıtması ise hemen hemen 1 ile 8 gün içinde gerçekleşmektedir.

Kredi Kartı İle Yapılan Alışverişte Cayma Hakkı

Kredi kartı ile yapılan alışverişte cayma hakkı 14 gün olarak belirlenmiştir. Taksitli ödeme yapılması halinde cayma hakkı süresi 7 gün olarak uygulanır. Elinize ulaşan bir ürünü 14 gün içinde herhangi bir bedel ödemeden iade edebilirsiniz. Kargo fiyatının fatura kapsamı dışında olması halinde bedel tarafınızca ödenecektir.

14 günlük süre zarfında ürüne gözle görülür bir biçimde zarar verilmemiş olmalıdır. Hasar görülen ürünlerin ödeme iadesi, hasar boyutuna göre sekteye uğrayabilir. Bu nedenle internet üzerinden bir ürün almanız halinde iade etmeniz söz konusu ise ürünü kullanmamaya ve deforme etmemeye özen göstermelisiniz.

Deforme olan bir ürünü tespit edilen cayma hakkı içinde iade etmiş olsanız dâhi ürün size tekrar gönderilir ve ödeme iptali sağlanmaz. Bu durumda dilerseniz Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilirsiniz. Ne var ki ürünün kullanılmış olduğunun saptanması halinde bu çabanız da sonuçsuz kalacaktır.

Kredi Kartına Taksitle Alınan Ürünün İadesi

Kredi kartına taksitle alınan ürünün iadesi, standart ürün iadelerinden farklı olarak işlemektedir. Kredi kartınızdan taksit yaparak bir ürün aldıysanız ve ardından herhangi bir nedenle ürünü iade ettiyseniz işlemin gerçekleşme durumuna göre iade süreci de farklı olabilmektedir. Eğer işlem gerçekleşir gerçekleşmez iptal ederseniz ve söz konusu işlem halen provizyonda ise bankanın sistemine bağlı olmakla birlikte iadeyi peşin olarak alabilirsiniz.

Taksitli alışverişlerin iptalinde iade ödemesi de taksitli olacak biçimde gerçekleşir. Misal verilecek olursa; 1.000 TL tutarlı bir ürünü 4 taksitle alıp iade ettiyseniz bu ürünün bedeli kartınıza 4 taksitte yansıtılacaktır. Taksit tutarının her ay kartınıza iade edilmesi sebebiyle bu tutarı asgari ödeme veya dönem borcu adı altında ödemenize gerek olmayacaktır.

Kredi Kartı İle Yapılan Taksitli Alışverişin İptali

Kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişin iptali de tıpkı ödeme gibi taksitle yapılmaktadır. Tüketiciler gibi satıcı ve bankaların da mağdur olmaması adına böyle bir yöntem kullanılmakta.

Taksitli olarak aldığınız bir ürünü iade etmeniz halinde ödemeler, ilk etapta belirlemiş olduğunuz taksitlere göre yapılmaktadır. Örnek verecek olursak; 3 taksit ile aldığınız bir ürünü iade edip ödeme iptali sağlamanız halinde satıcı, alakalı tutarı bankanıza peşin olarak gönderir. Banka, söz konusu ödemeyi 3 taksit şeklinde kartınıza yansıtacaktır

Kredi Kartına İade Edilen Para Nasıl Kullanılır?

Kredi kartına iade edilen para, standart kart limiti şeklinde kullanılmaktadır. Misal verilecek olursa; 1.000 TL limitli kredi kartınız ile 500 TL harcama yaptığınızı varsayalım. Aldığınız ürünü iade edip ödeme iptali talep ederseniz harcama sebebiyle 500 TL’ye inen kart limitiniz yeniden 1.000 TL’ye yükselir.

Banka kartına iade edilen paranın kullanımı ise kredi kartına göre daha farklıdır. Eğer hesabınızda para yer alıyorsa ve banka kartınız ile hesabınızdan ödeme yaptıysanız iade edilen tutar yine hesabınıza aktarılmış olur. Gerek kredi kartlarında, gerekse hesap kartlarında iade süresi bulunmaktadır. Ödemenin size iadesi hemen hemen 8 iş günü içinde tamamlanır. Bu süreç içinde kredi kartınızın limiti, iadenin halen sağlanmaması sebebiyle kısıtlanmış olacaktır.

Banka kartlarında ise ödeme iade edilene kadar söz konusu bakiyeyi kullanamazsınız. Hesabınızda ödeme dışında bir bakiye yer alıyorsa bu bakiyeyi kullanmanızın önünde herhangi bir engel olmayacaktır. Sadece iade tutarının harcanabilmesi için iade zamanının tamamlanması gerekir.

Kredi kartı ile Yapılan ödeme iptali
Sonradan taksitlendirme iade
Kredi kartı tek çekim iadesi
Kredi kartına iade süresi
Kredi kartı ile YAPILAN alışverişte cayma hakkı
Kredi kartına iade edilen para Nasıl kullanılır
Kredi kartı ile Yapılan taksitli alışverişin iptali
Ziraat Bankası taksitli alışveriş iadesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu