Başvurular

Eşi Vefat Eden Kadınlara Yardım 2021 (650 TL Başvuru)

Eşi Vefat Eden Kadınlara Yardım 2021 (650 TL Başvuru), başvurular bölümümüzde Eşi Vefat Eden Kadınlara Yardım 2021 (650 TL Başvuru) ile alakalı bilgiler sunduk.. Eşi Vefat Eden Kadınlara Yardım 2021 (650 TL Başvuru) ile alakalı tüm detaylar makalemizde..

Başlıklar

Eşi Vefat Eden Kadınlara Yardım 2021 (650 TL Başvuru)

Eşi vefat Eden Kadına maaş 2021, eşi vefat eden kadınlara yardım, eşi vefat eden kadının Hakları, Eşi vefat Eden Kadınlara yapilan yardımlar, Eşi vefat Eden Kadınlara yapılan yardımlar, eşi vefat edene yardım, Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli Nakit yardım başvurusu, Eşi vefat etmiş yardımı 2021, Emekli eşi vefat eden kadına maaş 2021, Eşi vefat eden kadına maaş 2021 gibi konular ile ilgili inceleme yapan bireyler merak ettikleri ne varsa hepsini “Eşi Vefat Eden Kadınlara Yardım 2021 (650 TL Başvuru)” başlıklı makalemizden öğrenebilirler.

Eşi Vefat Eden Kadınlara Yardım 2021 (650 TL Başvuru)

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, eşi vefat etmiş kadınlara ayni ve nakdi yardım sağlamaya sürdürmekte. Dul kadınların bir çok hakkı mevcuttur. Koronavirüs kapsamı içinde alınan kararlarda bu kez eşi vefat etmiş kadınlar için bir düzenleme vardı. Daha önce bakanlık aracılığıyla eşi vefat etmiş kadınlara ayda 275 TL, iki ayda 550 TL yardım sağlanıyordu. Lakin bu düzenleme, corona virüs ile mücadele sebebiyle 2021 yılı için değiştirildi. Konu ile alakalı ayrıntı kısmı, gerekli belge ve başvuru koşullarını içeriğimizde bulacaksınızdır.

Eşi Vefat Edene Yardım 2021

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, sosyal yardım alanların% 61’inin kadın olduğunu söylerken şu ifadelere yer verdi;

Korona virüsle mücadele ettiğimiz şu günlerde, sosyal yardımlarda kadınlara ödenen miktarlarda artışa gittik. Şartlı Doğum Yardımını 100 TL’ye, Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardım Programı kapsamı içinde ödenen miktarı da 325 TL’ye çıkardık. 2019 senesinde sağlık programları kapsamı içinde 1,3 milyon kişi için 433 milyon TL, EVEK programı kapsamı içinde da 165 bin kadın için 377 milyon TL ödeme yaptık. Yeni düzenlemeyle birlikte, Şartlı Sağlık Yardımı, Şartlı Lohusalık Yardımı ve Şartlı Gebelik Yardımı miktarlarında da %29’luk artışa gidildi.”

Bu düzenleme neticesinde aylık 325 TL olmak üzere, 2 aylık bir 650 TL ödeme yapılabileceği tahmin ediliyor.

Eşi Vefat Eden Kadının Hakları

Dul olarak tanımlanan dul kadınlara sosyal yaşam standartlarını düşürmemek, iyi koşullarda yaşamaya devam etmek ve maddi sıkıntılardan uzak tutmak için bir çok maaş verilebilmektedir. Maddi yardımın bunun yanında, kadınlarımız da ayni yardım alabiliyor. Dullar kadınlar, emekli eşlerinin maaşını alabilirler. Yetim aylıklarında ise kız çocukları için şartlar değişiyor. Erkek çocuklar 18 yaşını doldurduğunda yetim aylıkları kesiliyorken, kızlar için bu durum evlenene kadardır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Maddi Yardım Başvurusu 2021 ile ilgili bilgi almak için tıklayınız.

Ayrıca bir kız, ölen babasının maaşını alabilir. Burada akla şu soru gelebilir; Dul aylığı alan bir kadın, ölen babasının maaşını alabilir mi? Cevabımız bir şartla evet. Eşinin ve babasının sosyal güvencesi farklı olmalıdır. Misal verilecek olursa eşi SSK üyesi bir kadın, ölen eşi Bağ-Kur’dan yahut Emekli Sandığı’ndan olmak şartıyla iki maaş alabilir.

Ölümünden sonra, dul bir kadın, sosyal güvenlik primi alan eşi için cenaze yardımı ve dul aylığı talep edebilir. Bu süre zarfında aylık alan kişi emekli olmadan ölmüş olabilir. 5510 sayılı Kanuna göre asgari 900 gün primi varsa, dul aylığı talep üzerine eşe ödenebilir. Yukarıda altı çizildiği gibi 1 Ekim 2008 tarihinden bu yana maaş, ikramiye borcuna bakılmaksızın ödenecektir. Lakin kişi bu tarihten önce ölürse, 5 yıl yahut 900 gün ikramiye varsa maaşı ödenecektir. Lakin tarih koşulu yerine getirilmezse ve ikramiye yoksa dulun maaşını ödemek olabilecek değildir.

Dul bir kadının maaşının devam edebilmesi için tek koşul, yeniden evlenmemektir. Resmi bir evlilik olması durumunda dul aylığı ve yetim aylığı kesilir. Anne sağ ise kızının babadan alacağı maaş oranı % 25 olacaktır. Yani anne yaşıyorsa 1000 TL maaşın yalnızca 250 TL’si ödenecek. Bu maaşlar talebe göre bağlanır. Yani devlet, ölen eşin maaşını otomatik olarak dul kadına atfetmez. Bu emekli maaşlarından yararlanmak için sosyal güvenlik kurumuna talebinizi ifade eden bir dilekçe göndermeniz gerekmektedir. Devlet maaşları da boşanmış kadınlara ödeniyor.

Eşi Vefat Eden Kadınlara Yapılan Yardımlar 2021

Kısa olaraksı dul kadının haklarını aşağıdaki biçimde özetleyebiliriz;

  • Dul maaşı
  • Ölüm aylığı
  • Yetim aylığı
  • Belediyelerden talep edilebilecek ayni ve nakdi yardımlar
  • Sivil Toplum Kuruluşları yardımları
  • SYDV aracılığıyla verilen yardımlar
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü muhtaçlık yardımları alabilirler.

Dul Maaşı Başvuru Evrakları

Dul maaşı alabilmek için aşağıdaki evrakların hazırlanması gerekir. Bu başvuru evrakları ise;

  • Nüfus kayıt örneği
  • 3 adet vesikalık fotoğraf
  • Kimlik araştırma belgesi
  • İade edilecek olan belgeler
  • Mal beyan belgesi
  • Defin belgesi
  • Gelir durumunu gösterir belge
  • T.C. kimlik kartı fotokopisi gerekir.

Bu yardımlara ek olarak, dul kadınlara bakanlıktan yeni bir yönetmelik geliyor. “Eşi Vefat Etmiş Kadınlar İçin Nakit Sosyal Yardım Programı” adı altında tertip edilen programda, kadınların maddi desteğe daha çok ihtiyacı olduğu ve maddi yetersizlik sebebiyle hayatlarının daha zor olduğu kayıt edildi. Erkekler için gerekli ortam ve istihdam desteği yüksekse çalışanlarımızın oranı kesindir. Ayrıca belirli bir yaştaki kadınlara sunulan istihdam olanakları hemen hemen yok denecek kadar azdır. Bu amaçla yapılan çalışmada eşi ölen fakat sonradan evlenmeyen kadınlarımıza 650 TL verilecektir

Eşi Vefat Edene Yardım 2021 (650 TL Başvuru)
Eşi Vefat Edene Yardım 2021 (650 TL Başvuru)

Eşi Vefat Edene Yardım Başvurusu Nereye Yapılacak?

Başvurular, valilik ve kaymakamlıklara bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gönderilir. Başvuru için gerekli olan tek belge T.C. kimlik belgesi. Bunun dışında başka bir belgeye gerek yoktur. 650 TL olarak ifade edilen ödeme 2 ayda bir yapılır. Yani aylık 325 TL’lik destek sağlanmaktadır. Bu nedenle yılda 6 kez ödeme yapıldığını söylemek olabilecekdür. Dul kadınların bir diğer başvuru kanalı ise Alo 144’tür.

Eşi Vefat Edene Yardım Başvuru Şartları Nelerdir?

650 TL’lik yardım başvurusu için şartlar aslında dul maaşı ile aynıdır. Ölen eşle resmi olarak evli olmalısınız. İmam nikahlı eşler, eşi vefat etmiş yardımı alamazlar. Maaş talebi sırasında yahut ardından kimseyle evlenmemek gerekir.

Başkasıyla imam nikâhı bulunanların maaş alabilmek için tespiti halinde maaş kesilir. Ayrıca maaştan yararlanabilmek için kadının sigortalı olarak çalışmaması ve düzenli bir geliri olmaması gerekir. Elde edilen gelir varsa bu gelirin ihtiyaç sınırının altında olması gerekir. Dul aylığı yahut 65 yaş aylığı almamak gerekiyor.  Adresin değiştirilmesi yahut taşınması durumunda ise ödemeler kesilmektedir.

Adres değiştirirken ödemeyi kesintiye uğratmanın nedeni, SYDV’den yardım almasıdır. Artık bu alanda olmadığınız için kurum size destek vermeyecektir. Ek olarak, dul aylığı alıyorsanız, bu maaşı talep ederken dul aylığı hakkınızdan feragat etmelisiniz. Bu nedenle yalnızca bir tane yardım alabileceksiniz.

Ayrıca maaş alanların geliri 484 TL’yi aşarsa maaşları düşürülecek. SYDV, kendisine yapılan başvuruları oluşturacağı yönetim kurulu ile birlikte değerlendirecektir. Ayrıca başvuru sahiplerinin durumlarını belirlemek için ev ziyaretleri yapılacaktır. İncelemeden sonra dul eşinden yardım isteyen kadın çalışabilecek durumda ise İş Kurumu’na kayıt yaptırılacaktır. Heyet olumlu karar verirse bu yardım sağlanacaktır.

Ödemeler SYDV Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapılacaktır. İncelemeler her sene devam edecek ve birinin yardım almaya uygun olmadığı tespit edilirse program durdurulacaktır.

Eşi Vefat Edene Yardım Maaşı Nasıl Alınır?

Yukarıdaki şartları yerine getirerek ödeme almaya hak kazananların ödemeleri 2 ayda bir PTT şubelerinden yatırılacaktır. Başvuru sahibine bir sosyal yardım kartı verilecektir. Eşi vefat etmiş edene yardım hakkı olanlar, ödemelerini PTT yahut PTTMatik şubelerinden kartlarıyla alabilirler.

Bakanlık aracılığıyla başlatılan bu çalışma ile kadınların nakit gereksiniminin karşılanması ve sosyal statülerinin bozulmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Öneriye göre, geride kalan çocukların giyim, yakacak ve eğitim giderleri gibi ihtiyaçları için yardıma ihtiyaç olduğu altı çizildi. Bu poblemleri düzenli nakit yardımı ile çözmeyi planlıyor. Kabul edilen genelge ile artık bağlı olduğunuz SYDV vakıflarına gidip 2021 yılı için yardım talep edebilir, tekrar evlenmediğiniz takdirde bu nakdi yardımdan faydalanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu