Bilgi Arşivi

Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu Nasıl Yapılır? 2021

Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu Nasıl Yapılır? 2021, başvurular bölümümüzde Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu Nasıl Yapılır? 2021 ile alakalı bilgiler sunduk.. Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu Nasıl Yapılır? 2021 ile alakalı tüm detaylar makalemizde..

Başlıklar

Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu Nasıl Yapılır? 2021

Sera kayıt sistemi başvurusu nasıl yapılır, ÖKS nedir, Örtü altı tarım başvurusu ve seracılık belgesi nasıl alınır gibi konular seralarda ürün yetiştirip Devletten destek almak isteyen bireyler aracılığıyla araştırılıyor. Gerekli bilgiler ser kayıt sistemi isimli makalemizde aşağıda açıklanmıştır.

Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu

İklim ve diğer olumsuz etkenlerden dolayı ekilen ürünleri korumak için bir çok tarım tekniğini kullanan tarım alanı naylon, cam vb. örtü altı tarım, seracılık adıyla yapmaktadır. Yayınlanan sera kayıt sistemi, konu ile alakalı tüm ayrıntı kısmı ÖKS Yönetmeliğinde yer alır.

Örtü Altı Tarım Sistemi

  • Örtü altı tarım bir kayıt sistemine sahiptir.
  • Bakanlıkça hazırlanan tebligata göre sisteme kayıt yapılır ve ardından kayıt belgesi alınır.
  • Bu anlamda Tarım ve Orman Bakanlığından destek almak isteyenlerin bu sisteme kayıt olmaları esastır.

Örtü Altı Tarım Nedir?

Tarımsal faaliyetlerin dış etkenlerden etkilenmemesi için koruyucu malzemelerle kaplı olduğu manasına gelmektedir. Burada kullanılan malzemeler farklı olabilir. Cam, naylon, çadır vb. malzemeler yardımıyla ekilen tarım ürünlerinin yetiştirme koşulları da uygundur. Adından da anlaşılacağı gibi, tarım örtü altında yapılır. Amaç, ürünün etkinliğini sağlamak ve ürünlere zarar verebilecek çevresel etkenlerin tesirini azaltmaktır. Gerekli şartlar ile sebze, meyve, süs bitkileri vb. yetiştiriciliği yapılabilir.

Örtüaltı ile ilgili anlamamız gereken şey seracılıktır. Seralarda üretilen en yaygın ürünler soğuktan etkilenebilen domates, salatalık, çilek ve kavundur. Sera yetiştiriciliği alanında faaliyet göstermek isteyenlere Devlet aracılığıyla sağlanan çeşitli destekler bulunmaktadır. Bu desteklerle seralar daha modern olacak biçimde düzenlenir. Yetkili bakanlık aracılığıyla seracılıkta çiftçilerimize çok fazla destek verilmektedir. Sağlanan destek ile tarımsal verimlilik sağlanabileceği gibi, çiftçilerimiz yeni seralar oluşturabilmekte yahut mevcut seralara daha uzun ömür sağlamak maksadıyla teknik bakım sağlanabilmektedir.

Ülkemiz tarım ürünlerinin 1 / 3’ü seralardan elde edilmektedir. Dünyada seracılık uygulamalarının ön saflarında olduğumuzu söylemek yanlış olmaz. Destek ödemelerinin bunun yanında üretilen ürünlerin düzeysi de arttı. Lakin bu desteklerden yararlanmanın ilk şartı ÖKS adı verilen sisteme kayıt olmaktır. Yukarıda gösterilen amaçlarla kurulan seralarda yüzde 4 meyve, yüzde 95 sebze ve yüzde 1 süs bitkileri yetiştirilmektedir.

Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu Nasıl Yapılır
Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu Nasıl Yapılır

Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yukarıdaki tablo, sera kayıt sistemi (örtüaltı kayıt sistemi) aracılığıyla elde edilen ve üretilen ürünlerin ton cinsinden miktarını göstermektedir. Ayrıca seralarda üretilen bu ürünlerin toplam payı da bi hayli fazladır. Bu anlamda yetiştirilen ürünler toplam ürün miktarına göre yüksek miktarlara sahiptir. Islah yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği, ürünün sıcaklık talebi ve uygun koşulların nasıl sağlanması gerektiğidir.

Toprağı uygun hale getirmek için ekimden önce gübreleme vb. faaliyetlerin yapılması gerekiyor. Ayrıca ürünler büyümeye başladıktan sonra serada hava sirkülasyonuna özen göstermek gerekir. Devlet yardımı ile alakalı geniş bir şekilde bilgi için tıklayınız. Devletin 2020 senesinde seracılığa verdiği destek miktarı dekara 150 TL oldu. Yardımın 2021 senesinde tespit edilen yeni miktarlar şeklinde verilmesi bekleniyor.

Kırsal Kalkınma Projelerine %50 Hibe Desteği (2021 YILI) geniş bir şekilde bilgi için tıklayınız.

Örtü Altı Kayıt Sistemi Nedir?

Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde en mühim sorun, üretimin alakalı devlet sistemlerine kaydedilmesidir. Bu amaçla oluşturulmuş bir çok sistem mevcuttur. Ayrıca üretimin ülke ekonomisindeki yeri çok mühim olduğu için üretilen ürünlerin uygun sistemlere kaydedilmesi gerekmektedir. Neredeyse tüm tarımsal konularda devlet aracılığıyla farklı miktarlarda destek verilmektedir. Bu sorunlardan biri seracılık faaliyetleriyle alakalıdir. KOSGEB, sera kurulumu için değil, yalnızca gerekli ekipman alımlarını desteklemektedir.

Üretim değerinin artırılması, üretim düzeysinin yükseltilmesi, mevcut seraların modernize edilmesi ve teknik poblemlerin giderilmesi hedeflenmektedir. Bu nedenle ÖKS adında bir çiftçi kayıt sistemi kurulmuştur. Çiftçilerimizin bu sistemlere kaydolması gerekiyor.

ÖKS Kayıt Sistemi Başvuru

Verilecek destekten yararlanabilmek için sisteme kayıt olmanız gerekmektedir. Bu amaçla hazırlanmış bir yönetmelik var. Yönetmelikte gösterilen belgeler ile serada faaliyet gösterdiğiniz il yahut ilçe müdürlüklerine başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca üreticilerin alakalı bakanlık aracılığıyla yetkilendirilmesi durumunda uygulama yahut e-devlet üzerinden kayıt yapılabilmektedir.

Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu Nasıl Yapılır?
Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu Nasıl Yapılır?

Üreticiler kayıt olmak için şahsen başvurabilirler. ÖKS sistemine başvurabilmek için seracılık alanının 500 metrekare ve üzeri olması gerekmektedir. Üretici Kayıt Formu İl ve İlçe Müdürlükleri aracılığıyla Üreticiye gönderilecektir. Sisteme kayıt olmak için bilgilerin eksiksiz doldurulması gerekmektedir. İnternet üzerinden yapılacak başvurular için de form aynı biçimde doldurulacaktır. Üreticinin birden fazla işi varsa, her işletme için ayrı ayrı kayıt formlarını doldurması gerekir.

Seracılık Belgesi Nasıl Alınır?

Sisteme önceden kayıt yaptırmış olanların detaylarını güncellemek için kayıt formunu doldurmaları ve taahhüdün 1.’sini imzalamaları gerekmektedir. Seracılık faaliyetleri birden fazla alanda yapılıyorsa, il müdürlüklerine kayıt yaptırılması gerekecektir. Talepler ilk defa yapılıyorsa yahut öncedenden bir kayıt varsa bilgilerin değişip değişmediğine karar verilecektir. Formları eksiksiz dolduranlar, yetkili makam aracılığıyla onaylanan ve çiftçiye verilen seracılık belgesi alacaklardır.

Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Kayıt Belgeleri Nelerdir?

Sera kayıt sistemine kayıt olmak için yetkili yönetim aracılığıyla sağlanacak belgelerin tamamlanması gerekmektedir. Ardından, bireylerin işleriyle alakalı bilgileri içeren bir belge sunulmalıdır. Daha sonra birinin beyan ettiği bilgiler ve kimlik paylaşım sistemindeki bilgiler teyit edilecektir. Bu bilgiler uyuşmazsa, en hassas nüfus müdürlüklerinden alınacaktır.

  • Bilgiler tüzel bireyler aracılığıyla bildiriliyorsa, vergi dairesi otomasyon projesinden gelen bilgilerle eşleştirilecektir. Lakin bu bilgilerin uyuşmaması durumunda bilgilerin düzenlenmesi istenebilir.
  • Kişi tüzel kişiyi temsile yetkili ise noterin imza sirki istenir.
  • Ardından üreticilerin tapularını beyan etmeleri gerekmektedir.
  • Çiftçi belgesi ÖKS’ye kayıt olacak diğer bireylerden istenen belgelerden biridir.
  • Üretici kayıt defterleri de yönetime sunulmalıdır.
  • Faaliyetin olduğu arsanın işletmeci adına değil de kiralanması durumunda kira anlaşmasi de talep edilecektir.
  • Sisteme öncedenden kayıt olmuş fakat detaylarını güncellemek isteyenler güncelleme formu alacak ve ürettikleri ürün bilgileri talep edilecektir.
  • Ayrıca tarım arazisinin köy tüzel kişiliğinin bir parçası olması halinde köy tüzel kişisinin kira anlaşmasi talep edilecektir.
  • Mahalle statüsü kazanmış köyler için değişik bir başvuru formu yapılmıştır.
  • Formun alakalı alanları eksiksiz doldurulmalı ve teslim edilmelidir.
  • Kadastroyu geçmeyen arazi için yer tespiti maksadıyla keşif raporu istenecektir.
  • 500 metre ve üzeri büyüklükteki tarım alanları için sera kayıt sistemi kayıt ettirilmeli ve kayıt belgesi alınmalıdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu