Bilgi Arşivi

Başkasına Ait Tapu Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Başkasına Ait Tapu Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?, başvurular bölümümüzde Başkasına Ait Tapu Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır? ile alakalı bilgiler sunduk.. Başkasına Ait Tapu Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır? ile alakalı tüm detaylar makalemizde..

Başlıklar

Başkasına Ait Tapu Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tapu kayıt bilgileri gayrimenkul alım satımlarında vatandaşlarımız aracılığıyla sürekli olarak araştırılıyor. Özellikle başkasına ait tapu kaydı bilgileri sorgulama olabilecek olup olmadığı hem arsa, tapu alıcıları için hem de tarla ve parsel satıcıları için bi hayli mühim bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. Sizler için hazırlamış olduğumuz makalemizde gerekli tüm bilgileri bulacaksınızdır.

Başkasına Ait Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır? 2021

Başkasına ait tapu sorgulama bir çok birinin en merak ettiği konulardan biri içinde yer alıyor. Vatandaşlar, özellikle başkalarının tapu sicilinin nasıl sorgulama yapıldığını merak edenler, bu tür işlemlerin internet üzerinden mi yoksa tapu müdürlüklerinden mi yapıldığını inceliyor ve konu ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyor.

Gerçekten de bir birinin tapu kaydını sorgulamak isteğe göre, bu sorgulama işlemi birinin bilgisi olmadan yapılamaz. Özellikle KVKK gereği bir birinin kişisel bilgileri, rızası olmadan başkalarıyla paylaşılamaz. Bu durumda avukatlar fakat mahkeme kararını sorgulayabilmektedir.

Başkasına Ait Tapu Sorgulama 2021

Arsa, parsel, tarla veya konut gibi taşınmazları satın almak için söz konusu yapıların tapularının kime ait olduğunu bilmek gerekmektedir. Burada başkasına ait tapu sorgulama yapılır. Lakin bu tapunun gerçek sahibi olduğunda gerçekleşebilir. Tapu dairesine gittiğinizde tapu işlemi yapmak isteğe göre tapu sahibine SMS gelecektir. Sorgulama sırasında karşı taraf bilgilendirilir. Normal bir durum gibi görünmeyen başkalarının eylemini kayıt altına alma süreci fakat mahkeme kararı varsa avukatlar aracılığıyla sorgulanabilir.

E-Devlet Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tapularınızı yalnızca e-devlet sistemi üzerinden sorgulayabilirsiniz. Bu yöntemle isim bilgisi bilinmemektesa yeni gelişmelere ulaşmak olabilecek değildir. T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresi alındıktan sonra sistemden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sayfasına girilir. İlgili sekmeye https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkini tercih ederek doğrudan bağlanabilirsiniz. Kadastro sorgulama olanağı ile bilgi elde edilmektedir. Tekrar söylemekte yarar var. Kendi tapu kayıtlarınızı yalnızca e-devlet üzerinden öğrenebilirsiniz. Yani kendi e-devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra başkasının tapu bilgileri görünmez. Başkasının tapusunu öğrenmek istiyorsanız bir avukatla anlaşmanız gerekir.

Başkasına Ait Tapu Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Başkasına Ait Tapu Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Başkasına Ait Tapu Bilgisi Sorgulama Yasal Mı?

Yazımızda öncedende dile getirdiğimiz gibi başkasına ait tapu bilgisi sorgulama yasal değildir. Lakin, mülkün tapusuna bir avukat aracılığıyla sorgu yapılabilir. Avukatlar, yasal hakları kapsamı içinde bir çok belgeye ulaşım hakkına sahiptir. Avukat ile anlaşma yapıldığında satın alınacak taşınmazın tapu kayıt bilgileri görüntülenebilmektedir. Başkasına ait tapu sorgulama metotları;

  • E-devlet ile tapu sorgulamak.
  • Kişiyle birlikte bir tapu dairesine gitmek.
  • Bir avukat aracılığıyla başkasına ait tapu sorgulama yapılabilir.

Tapu Kaydı Sorgulama Neden Yasal Değil?

Avukat aracılığı olmadan tapu detaylarını sorgulamanın yasal olmadığını belirtmiştik. Tapularla alakalı bilgiler, Gizlilik Yasası kapsamı içinde devlet aracılığıyla korunmaktadır. Bunun nedeni, tapu detaylarının kötü niyetli bireylerin eline geçmesi ve dolandırıcılık faaliyetinin artacağı düşüncesidir. Tapu sahibinin detaylarının bilinmesi, kötü niyetli bireyler aracılığıyla unvanın değiştirilmesine yahut değerinin altında satış yapılmasına neden olabilir.

İsimden Tapu Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Arsa, ev gibi gayrimenkullere ilişkin incelemeler fakat avukatlar aracılığıyla yapılabilir. Bunun için bir avukatla anlaşma gereklidir. Bilmek ve öğrenmek istediğiniz gayrimenkul ile alakalı bilgileri anlaşmaye dayalı olarak avukata vermelisiniz. Bu insana ait tüm unvan bilgilerine, kişilik hakları kapsamı içinde olduğundan tek başına isim ile ulaşmak olabilecek değildir.

Mülkiyet unvanının adından sorgulanması gerekse bile, avukata bilgi verilerek mülkün tapusuna ilişkin bilgilerin sorgulanacağı belirtilmelidir. Kısa olaraksı taşınmazın yeri belirtmeden yalnızca isimden tapu sorgulaması yapmak ve bu ismin tapusundaki tüm bilgilere ulaşmak söz konusu değildir.

İLGİLİ YAZI: Hangi Tapuya Kredi Verilir? 2021 Kredi İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Başkasına Ait Tapu Sorgulama Ücreti Ne Kadar?

Kanun yolları içinde, bir başkasının tapu bilgilerin sorgulamak için uygulanabilecek tek yöntem, bir avukatla görüşmektir. Bunun dışında her sorgulama işleminin bir suç olduğu ve kişiyi büyük sorumluluk altına sokacağı unutulmamalıdır. Tüm yasal işlemlerde olduğu gibi, avukatla anlaşma yapıldığında avukatların fiyatları bulunmaktadır.

Bu ücretler, özel bir avukatla anlaşılacağından avukattan avukata değişiklik gösterir. İşlemlerin tamamlanmasından sonra Tapu Müdürlüğü’nden bilgi alınması için herhangi bir ücret alınmaz. Ücretler yalnızca avukatın hizmet bedelidir. Bunun dışında tapu dairelerinde yapılan işlemler ücretsizdir.

Bu makalemizde siz değerli okurlarımız için başkasına ait tapu kaydı bilgileri sorgulama, T.c. ile tapu sorgulama şifresiz, Tapu sahibi sorgulama, başkasına ait tapu sorgulama, ölen insana ait tapu sorgulama, tapu kaydı sorgulama, parsel kime ait sorgula, isimden tapu kaydı sorgulama, tapu sorgulama şifresiz gibi en fazla araştırılan konulara yer verdik.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu