Başvurular

KPSS sınavlarında yapılan adaletsizlik meclis gündeminde!

KPSS sınavlarında yapılan adaletsizlik meclis gündeminde!, iş başvuruları bölümünde KPSS sınavlarında yapılan adaletsizlik meclis gündeminde! ile alakalı başvuruyu siz değerli okurlarımız için bir araya getirdik.. KPSS sınavlarında yapılan adaletsizlik meclis gündeminde! ile alakalı tüm ayrıntılar makalemizde..

KPSS sınavlarında yapılan adaletsizlik meclis gündeminde!

İYİ Parti’den Hüseyin Örs, KPSS sınavlarında yapılan adaletsizliği meclis gündemine taşıdı. Örs konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı;

2003-2019 senelerı içinde KPSS’ye giren ve ataması yapılan öğretmen sayısına incelediğimizde bugün burada ataması yapılmayan öğretmenler sorununu neden konuştuğumuzu daha iyi anlayabiliriz. Her yıl KPSS sınavına girenlerin ufak bir kısmı atanırken büyük bir bölümü ataması yapılmayan, işsiz öğretmenler ordusuna dâhil edilmektedir.

SORU SAYILARINDA VE PUAN HESAPLAMALRINDA YAPILAN ADALETSİZLİK

Sayın Bakanım, 2019 senesinde KPSS’ye giren öğretmen adaylarının ekstra bir mağduriyeti söz konusudur, bunu da arz etmek istiyorum. Bu kardeşlerimizin girmiş olduğu KPSS soru sayısı ile 2017 ve 2018 senelerında yapılan KPSS soru sayısı farklıdır. 2019 senesinde öğretmen adayları için yapılan sınavdaki soru sayısı 2017 ve 2018 senelerındaki KPSS’deki soru sayısından fazladır. Öğretmen adayları farklı soru sayısına ve farklı puan hesaplamasına tabi tutulmuştur fakat adaylara aynı sınava girmiş gibi sıralama yapılmıştır. 2017 ve 2018 KPSS sınavları ile 2019 KPSS sınavının soru sayılarındaki değişiklik sebebiyle öğretmen adaylarının puanları içindeki denkleştirme yapılmadığından atamalarda da adaletsizlikler ortaya çıkmıştır. Bu mağduriyet yapılan atamalara ek olarak yeni bir atama daha yapılarak fakat giderilebilir, bunu da arz etmek istiyorum.

KPSS SINAVINA UMUTLA GİRENLER İŞSİZ KALIYOR

Değerli milletvekilleri, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri Türkiye’nin en fazla mezun veren ama mezunları en fazla işsiz kalan fakülteleridir. Birçok üniversitede maliyeti düşük diye kurulan iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden mezunların sayısı 400 bini geçmiştir. İktisat, ekonometri, işletme, maliye, ülkeler arası ilişkiler, kamu yönetimi gibi alanlarda eğitim alan mezunlar kamuya yerleşebilmek umuduyla KPSS’ye girerken, açılmayan yahut çok az açılan kadrolar sebebiyle işsiz kalıyorlar.

İİBF MEZUNLARI

Kendimin de milletvekili olmadan önce Karadeniz Teknik Üniversitesinde hocalığını yaptığım iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunlarının istihdam sorununu burada sizlerin dikkatine sunuyorum. Türkiye’de genç işsiz değerli okurlarımıza incelediğimizde bunun büyük bir kısmını ne yazık ki iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları oluşturmaktadır. İktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunu genç kardeşlerimiz aldıkları eğitimle hak ettikleri kadrolara yerleşmek istiyorlar. Bizim bunların sesine kulak vermemiz gerekir çünkü İİBF mezunları imtiyaz değil, adalet istiyorlar; İİBF mezunları torpil, iltimas değil, atanabilecekleri kadroların ilan edilmesini istiyorlar. İİBF mezunları KPSS sonrası kurum mülakatlarının şeffaf olmasını, sınavların ve mülakatların belli bir planlama içerisinde yapılmasını, sınav yapılacak merkezlerin çoğaltılmasını, mezun rakamının kontrol altına alınmasını ve İİBF mezunlarının girebileceği alanlara diğer bölümlerden mezun olanların alınmasını önleyen bir düzenlemenin yapılmasını istiyor.

ÜNİVERSİTELEREDE GİDEREK ARTAN BOŞ KONTENJANLAR

Değerli milletvekilleri, yükseköğretimi konuşurken bir hususa dikkatlerinizi çekmek isterim: Üniversitelerimizde son senelerda giderek artına boş kontenjanları göz ardı etmeyelim. Boş kontenjanları yüksek eğitimde kalite sorununu işaret eden bir ikaz olarak almalıyız. Birçok öğrencinin tekrar tekrar üniversite sınavına girmeleri, bir üniversiteyi değil, kaliteli kabul ettikleri bir üniversite yahut bölümü istediklerinin göstergesidir. Türkiye’nin prestijli kabul gören fen, sosyal bilimler, Anadolu ve proje imam hatip liselerinden mezun olan çocuklarımızın ilk sınava girdiklerinde yerleşmeyip tekrar sınava girmeleri de bunu teyit etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu