Bilgi Arşivi

ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri 2021 ÇKS Belgesi Nasıl Alınır?

ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri 2021 ÇKS Belgesi Nasıl Alınır?, başvurular bölümümüzde ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri 2021 ÇKS Belgesi Nasıl Alınır? ile alakalı bilgiler sunduk.. ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri 2021 ÇKS Belgesi Nasıl Alınır? ile alakalı tüm detaylar makalemizde..

Başlıklar

ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri 2021 ÇKS Belgesi Nasıl Alınır?

ÇKS kayıt ve yenileme işlemleri nasıl yapılır? tarım ve hayvancılık alanlarındaki tüm yatırımlarınız için devlet desteğinden yararlanmak isteyen bireyler ÇKS veya İşletme belgesine sahip olması gerektiğini bilirler. Başta Ziraat Bankası dahil her bankadan tarım ve hayvancılık kredisi başvurularında mutlaka ÇKS belgesi gereklidir. ÇKS belgesi nasıl çıkarılır, gerekli belgeler nelerdir düşünüyorsanız yazımızı incelemelisiniz. 

ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Çiftçi Kayıt Belgesi olarak da anılan ÇKS’nin verilmesi için başvurmanın iki yolu mevcuttur. Birincisi, e-devlet üzerinden kişisel kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yaparak başvuru formunu doldurmanızdır. İkinci yöntem ise Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuru Formu Ek 1’i doldurarak İlçe Tarım Müdürlüklerine teslim etmektir. Lakin, nasıl başvurduğunuza bakılmaksızın, bazı belgeleri beyan etmeniz isteneceğini unutmayın. Bu belgelerin çoğu, gerçekten tarımla mı yoksa hayvancılıkla mı uğraştığınızı belirlemek için gereklidir.

ÇKS Belgesi Ne İşe Yarar?

ÇKS belgesinin ne işe yaradığını kısa bir biçimde ifade edecek olursak; toprak ve ekim ile uğraşan çiftçilerin devletin sağlamış olduğu destekten yararlanabilmesi için ilk kez çiftçilik belgesi alınması gerekiyor. ÇKS belgesi alan bireyler devletin verdiği hayvansal ve tarımsal destekten yararlanırlar. ÇKS Belgesi, tarımsal faaliyetlerde bulunan çiftçiler için oluşturulan bir kayıt sistemidir. ÇKS belgesinin belli başlı avantajlarından bahsedecek olursak;

  • Devletin sağladığı genç çiftçi projeleri kapsamı içinde verilen hibelerden,
  • Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasının kullandırdığı düşük faizli kredilerden,
  • Özel bankalarda dahil olmak üzere bütün banka kuruluşlarından çiftçilere özel kredi kullanmak için,
  • Tüm banka kuruluşlarından çiftçi kredi kartı alabilmek için,
  • Bağ-Kur’dan emekli olabilmek için,
  • “Müstahsil Yol Belgesi” alabilmek için,
  • Devletten destek alabilmek için,
  • Hayvan sayısına ve cinsine göre hibe, destek ve teşvik alabilmek için

ÇKS belgesi çiftçilerden talep edilmektedir. ÇKS belgesinin çiftçilere sağlamış olduğu avantajlar birden fazladır. Yukarıda maddeler halinde sayılan bu imkanlardan yararlanabilmek için ÇKS belgesi nasıl çıkarılır? bir göz atalım..

Hayvancılık İşletme Belgesi Nasıl Çıkartılır?

Hayvancılık sektöründe az önce söz ettiğimiz gibi, devlet yardımından yararlanmak istiyorsanız, bir işletme belgenizin olması gerekir. İşletme sertifikası ile yalnızca düşük faizli krediler ve hibeler almakla kalmaz, bunun yanı sıra süt, doğum yahut kesim gibi bir çok işlev için devlet ödeneği de alabilirsiniz. Aslını söylemek gerekirse, işletme belgesini çıkarmak bi hayli basittir.

Belgenin verilebilmesi için tek yapmanız gereken kiralık veya adınıza kayıtlı bir ahır sahibi olmaktır. Ahırın m2’si fark etmez. Kiralık ahır niteliğinde veya adınıza kayıtlı bir yapınız varsa, tapu ile birlikte Tarım İl Müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekmektedir. Görevli  aracılığıyla size verilecek muvafakat mektubunu imzaladıktan sonra hemen hemen bir saat içinde fişletme belgenizi alacaksınız. Belgenin düzenlenmesi için hemen hemen ücret 30 ile 40 TL içindedır.

ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır? 2021 Talep Edilen Belgeler Nelerdir?
ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır? Güncel

ÇKS Belgesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

ÇKS belgesini e-Devlet üzerinden talep edin veya az önce sizinle paylaşımı yaptığım EK 1 adlı talep formunu ile tamamlayın. Bu forma ek olarak aşağıdaki belgeleri eklemelisiniz.

  • Arazisini kullandığınız kişi/bireylerin yahut kendi arazinizi kullanıyorsanız kimlik belgesinin fotokopisi.
  • Yine kullandığınız arsanın kadastro kopyası (Kadastroveyahil olmayan tapuları için EK-2 (Arazi Keşif Raporu) doldurulması istenir.
  • Ekilecek arazi kiralanmış ise kira anlaşmasi,
  • Varsa, başvuru sahibinin vergi numarasını gösteren belge,
  • Döner Sermaye Destek Belgesi,
  • Taahhütname,
  • Muhtar aracılığıyla uygun görülen ekili alanların C Formu talep edilmektedir.
İLGİLİ YAZI: Sera Kayıt Sistemi (ÖKS) Başvurusu Nasıl Yapılır? 2021

ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri Gerekli Belgeler? 2021

Çeşitli durumlarda, ÇKS belgenizin güncellenmesi gerekir. Devlet desteklerinde ve Müstahsil yol belgesi almak daha çok arzu edilir. İlçe ziraat müdürlüklerinin resmi gazetesinde ilan edilen tarihlerde ÇKS belgenizi aşağıdaki belgeler ile güncelleyebilirsiniz.

  • ÇKS güncelleme başvuru formu
  • Döner sermaye belgesi
  • Kira kontratı
  • Arazi kiralık ise arazi kira anlaşmasi
  • Muvafakatname

gibi belgeler güncelleme işlemlerinde istenilmektedir. Gerekli evraklar ve başvuru İlçe Müdürlüklerine eksiksiz bir biçimde ulaşmasın ardından ÇKS belgesi hemen hemen 5 iş günü içinde tarafınıza ulaştırılacaktır. ÇKS belgesi için 2021 senesinde istenecek tutar 25 TL olmaktadır.

ÇKS belgesi kurye ve PTT ile teslimat yapılmaktadır.

ÇKS Belgesi Ücreti 2021

Çiftçiler belirli nedenlerden dolayı çiftçi kayıt belgelerini yenilemek zorunda kalabilirler. Bu yenileme işlemi için belirli ücret ödenmesi de gerekmektedir. Ücretler arazinin dönümüne göre hesaplanmaktadır. Çiftçi kayıt sistemi belgesinin yenilemek isteyen çiftçilerin 2021 yılı ödemesi gereken ÇKS belgesi fiyatları;

  • 10 dönüme kadar olan arazilerin ÇKS yenileme ücreti:6 TL,
  • 11 dönüm ile 50 dönüm tarla için ÇKS yenileme ücreti:13 TL,
  • 51 dönüm ile 100 dönüm aralığı için ÇKS yenileme ücreti:20 TL,
  • 100 dönüm ve üstü arazi veya tarla için ÇKS yenileme ücreti: 26 TL.

Çiftçi Belgesi Sorgulama 2021 ÇKS Sorgulama

Çks sorgulama işlemleri, başvurularda olduğu gibi online sistem e-devlet üzerinden yürütülebilir. TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapılarak ÇKS sorgulama talebi tamamlanabilir. TARSİM ÇKS sorgulama için 0850 250 82 77 numaralı telefondan da sorgu yapılmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu