Bilgi Arşivi

şırdan Neyden Yapılır? 2021

şırdan Neyden Yapılır?, bilgi sitemizde şırdan Neyden Yapılır? başlığı altında bilgi paylaştık. şırdan Neyden Yapılır? ile alakalı tüm detaylar makalemizde.

Başlıklar

şırdan Neyden Yapılır?

şırdan-neyden-olur

Bu makalemizde siz değerli okurlarımıza şırdan neyden yapılır yahut neyden olur sualinin yanıtını bulmaya çalışacağız. Ayrıca şırdan hayvanın neresi ve yapımı nasıl sorularını yanıtlayacağız.

Şırdan Neyden Olur?

Dış görünüşü sebebiyle sosyal platform platformlarında, itici olarak görülen ve kötü yorumlara maruz kalan bu sakatat yemeği, geviş getiren hayvanların midelerinin bölümlerinden biri ile yapılır. şırdan neyden olur diye merak eden bireyler, tarayıcılarını “şırdan hayvanın neresidir” benzeri sorulara boğuyor.

Şırdan Hayvanın Neresinden Yapılır?

şırdan hayvanın neresinden yapılır sorusunun yanıtı basit. Geviş getiren hayvanların mideleri 4 bölümden meydana gelir; işkembe, borkenek, kırkbayır ve şırdan. Şırdan adından anlaşılabileceği gibi, koyunun midesinin şırdan bölümünden yapılır. şırdan koyunun neresi sorusunun yanıtı ise; koyunun midesinin son, yani dördüncü bölümü olduğu şeklinde yanıt verilebilir. Esasen şırdan, mide bölümlerinin bir parçasıdır.

Şırdanın yapılışı; koyunun midesinin şırdan bölümü kesilip çıkarılarak, içerisine baharatlı pirinç doldurularak pişirilmesi ile gerçekleştirilir. Yaz, kış fark etmeden yenilebilen bu yemeğin yapımında titiz olunmalıdır. Koyunun 4 midesinden birisi olan şırdan, iyice temizlenmeden asla yemeklerde kullanılmamalıdır.

Şırdan Yapımında Malzemeler

Şırdan dolması yapılacaksa eğer, şırdan yapımı sırasında kuzu şırdanı tercih edilmelidir.

Şırdan yapımında kullanılacak malzemeler şunlardan oluşmaktadır;

  • 5 kuzu şırdanı
  • 1 kase pirinç
  • 2 adet domates
  • 2 adet kuru soğan
  • Küçük bir kasede ince kıyılmış iç yağ
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam nane
  • 1 çorba kaşığı salça
  • Tuz, kimyon, karabiber ve pulbiber gibi baharatlar

Kişi, zevkine ve ihtiyacına göre farklı baharatlar kullanmayı tercih edebilir. Şırdanların taze ve temiz olması da, şırdan yapımında oldukça önem teşkil eder.

Şırdan Nasıl Yapılır?

Şırdan yapımına başlamadan önce ilk kez, koyunun, şırdan ismi verilen mide bölümü temizlenmeli ve hazır hale getirilmelidir. Şırdanın içine eklenecek malzemeyi hazırlamak için kabuklarını soyduğunuz domatesleri ince ince doğrayın.

Soğan, maydanoz ve naneyi de ufak parçalar durumuna gelene kadar kıyın. Pirinci bol su ile yıkayarak iç yağı katın. Salça ve baharatları da tüm karışıma ekleyerek iyice karıştırdığınızda, şırdanın içeriğini başarıyla oluşturmuşsunuz demektir. Daha ardından karışımınızı, içini özenle temizlediğiniz şırdanların içerisine eşit miktarlarda doldurun. Geniş bir tencereye şırdanları sıralayın ve şırdanların üzerini geçecek biçimde su ilave edin.

Pişme esnasında şırdanları çatallar aracılığıyla kontrolünü yapabilirsiniz. Pirinçler piştiğinde şırdanınız hazır demektir. Bol kimyon ve pul biber ile servis edebilirsiniz.

Şırdan Nerenin Yemek Kültürüdür?

Şırdan dolması, Adana’da tek başına bir yemek kültürüdür. En çok Adana’da tüketilse de, şimdilerde birden fazla şehirde bir çok şırdancı hizmet vermektedir. Genelde akşam vakti hazırlanan ve tüketilen şırdan, dış görünüşü birtakım ön yargılara neden olsa da, tüketen bir çok kişi aracılığıyla bi hayli beğeni alan bir yiyecek. Ayriyeten Adana’nın bu ünlü yemeği; ev ortamında da rahatlıkla hazırlanabiliyor ve tüketilebiliyor. Böylelikle şırdan neyden yapılır sorusunu yanıtlamış olduk.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu