Bilgi Arşivi

Tavla Nasıl Ortaya Çıktı? ve Nasıl Oynanır? 2021

Tavla Nasıl Ortaya Çıktı? ve Nasıl Oynanır?, bilgi sitemizde Tavla Nasıl Ortaya Çıktı? ve Nasıl Oynanır? başlığı altında bilgi paylaştık. Tavla Nasıl Ortaya Çıktı? ve Nasıl Oynanır? ile alakalı tüm detaylar makalemizde.

Başlıklar

Tavla Nasıl Ortaya Çıktı? ve Nasıl Oynanır?

tavla-nasil-ortaya-çikti-tavla-nasil-oynanir

Bu makalemizde siz değerli okurlarımıza tavla ne zaman ve nasıl bulundu? soruların cevabını bulmaya çalışacağız. Ayrıca tavla nasıl oynanır? ve tavla kaideleri neler olduğundan söz edeceğiz.

Tavla oyunu milletçe en sevdiğimiz oyun odur. Bunun bunun yanında dünyanın dışına çıkar rakiplerimizi marsa bile yollarız. Tavla oynama her hamle için karşı tarafı kızdıracak bir sözümüz mutlaka mevcuttur. Ama her şeyi tatlı dille hallederiz.

Pencüse, severler güzelli genç ise. Tavla oyunundan söz ettiğimi hemen anladınız değil mi?

Tavla Oyunu Nedir?

Tavla oyunu iki kişiyle oynanan en eski masa oyunlarından biridir. Tavla kelime kökeni dilimize italyancadan geçmiştir. Tavla kelime anlamı ise tahtadır. Tavla oyun tahtası toplamda 24 haneden buluşmaktedir.

Her ne kadar şans mühimyse de, deneyim yoluyla kazanılan beceriler ve zekada oyunu kazanmak için o kadar mühimdir. Böylelikle tavla ne demek sorusuna bir nebzede olsa yanıt vermiş olduk.

tavla nasıl oynanır

Tavla tarihi olarak satranca karşılık olarak icat edildiği şeklinde bilinilir. Tavla tarihi 5000 yıl öncesine işaret etmektedir.

Tavla Ne Zaman ve Nasıl Bulundu?

Tavla bulunma hikayesi M.Ö 3000 senelerına ait İran’ın yanmış isimli şehrin de yapılan kazılarda tavlaya benzer 2 adet zar ve 60 adet tane taşla oynanan bir oyun bulunmuştur.

Hindistan da milattan önce 7. ve 8. yüzyıla ait kalıntılarda, tavla benzeri bulgular görmek olabilecek. Eski Mısır tabletlerinde de tavla figürlerine rastlıyoruz. Yani tavla hangi ülkenin oyunu sorusuna tam anlamıyla yanıt verilemiyor.

Tavla Nasıl Ortaya Çıktı?

Tavla ne zaman icat edildi? sualinin yanıtı ise rivayetlere göre bundan 1400 yıl öncesine dayanır. Hint İmparatoru, Pers İmparatoru’na bir armağan gönderir. Bu armağan bir satrançtır. Yanında da bir mektup vardı. Oyunun nasıl oynandığını açıklamayan İmparator notunda şunları söyler. “Kim daha çok düşünüyor, kim daha iyi biliyor, kim daha ileriyi görüyorsa o kazanır, işte hayat budur.

tavla-nasil-ortaya-çikti-tavla-nasil-oynanir

Hediyeyi alan Pers İmparatoru dönemin en alim veziri mesajı gönderir. Oyunu çöz ve karşılık olarak da bana başka bir oyun icat eder. Vezir haftalarca çalıştıktan sonra satrancı çözer. Vezir tavla icadı 10 günde bitirir. Pers İmparatoru’ndan Hint İmparatoru’na giden armağan tavlanın yanında, şöyle bir mesaj mevcuttur. “Kim daha çok düşünüyor, kim daha iyi biliyor, kim daha ileriyi görüyorsa o kazanır ama birazda şanstır işte hayat budur.”

Baş vezir tavla oyununu zaman kavramından ilham alarak tasarlamıştı. Nasıl mı? Gelin anlatalım.

Tavlanın anlamı: Senenin birliği olarak tavla bir tanedir. 4 köşesi 4 mevsimi, tavlanın içindeki karşılıklı 6’şar hane 12 ayı, pulların toplamı ayın 30 gününü, siyah taşlar geceyi, beyaz taşlar gündüzü ve karşılıklı 12’şer hanede günün 24 saatini simgeler.

Tavla icadından beri yani 1400’lerden bu yana ülkemizde oynanmaktadır. 4500’den fazla hamle ihtimali bulunan oyunda şans faktörü devreye zarla girer.

Tavlada Kaç Pul Var?

Tavlada Kaç Pul Var? sorusuna yanıt verecek olursak. Özel bir platform üzerinde 15 siyah ve 15 beyaz pul ve iki zarla oynanan tavla, dünyanın en popüler oyunlarından biridir. Toplamda tavlada pul sayısı 30’dur.

tavla-nasil-ortaya-çikti-tavla-nasil-oynanir

Tavla Dizilişi Nasıl Yapılır? 

Tavlada toplamda 30 pul karşılık olacak biçimde diziliyor. Dizilen pullar ise ne açıkladığinin aşağıda siz değerli okurlarımıza anlatılım.

  • 2 taş 24 hanesini  -Rakibin evi oluyor, bu taşlara, gerideki taşlar deniliyor.
  • 5 taş 13 hanesini  -13 orta kapı deniliyor, rakibinin Dış alanında
  • 3 taş 8 hanesini   -Kendi Dış alanında yer alıyor
  • 5 taş 6 hanesini   -Kendi Ev alanında yer alıyor. Böylelikle tavla dizilimini yada tavla dizilişini yapmış oluruz.

Ayrıca tavla nasıl dizilir? yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz periskop nedir? ve nasıl çalışır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Tavla Zar İsimleri Nelerdir?

Tavlada zar kombinasyonlarında Farsçadan Türkçeye geçen isimler kullanılır. Yek, Dü, Se, Cehar, Penç ve Şeş sayılarını bilerek ve parmakla saymadan oynamak tavlayı kaybedenin kolunun altına dayamakla racondandır. Tavla zar isimleri ise aşağıda açıklanmıştır.

1_1  Hep yek
2_2  Dü bara
3_3  Dü se
4_4  Dört cihar
5_5  Dü beş
6_6  Dü şeş

Tavla Nasıl Oynanır?

Bir tahta üzerinde belirli bölümlerden bir araya gelen alan içerisine tavla pulları dizilerek oynanır. Taşların hareket etmesi 2 tane zara bağlıdır. Zarları kullanan kişi gelen sayıya göre pulu yahut pullarını hareket ettirek kendi alanına toplar. Bu süre zarfında rakibin bir tane kalan pulunu kırabilir. Kırılan pul, rakibin alanından tekrar başlamak zorundadır. Bu tavla kaideleri içindedır.

tavla-nasil-ortaya-çikti-tavla-nasil-oynanir

En son ise kendi alanına toplamış olduğunuz pulları, yine zarlar da çıkan sayılara göre toplayıp bitirdiğinizde oyunun galibi sizsinizdir. Bu süre zarfında rakip hiç pul toplamadan bitirirseniz mars etmiş olursunuz. Mars olamak için totem tutmanıza gerek yoktur. Böylelikle siz değerli okurlarımıza tavla nasıl oynanır? sualinin yanıtını vermiş olduk.

Ayrıca en fazla oynanan oyunlar makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Tavla taktikleri ise acele etmeden ve gereksiz pul kırmadan bir an önce kendi alanınıza toplayarak oynamanızdır. Birazda tavla oyunu şans işidir.

Öyle görünüyor ki tavla daha uzun seneler keyif vermeye ve kalpleri tavlamaya devam edecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu