Başvurular

Garson alımları için 27 sayfa iş ilanı! 1565 Garson için İstihdam Seçenekleri İŞKUR’da!

Garson alımları için 27 sayfa iş ilanı! 1565 Garson için İstihdam Seçenekleri İŞKUR’da!, iş başvuruları bölümünde Garson alımları için 27 sayfa iş ilanı! 1565 Garson için İstihdam Seçenekleri İŞKUR’da! ile alakalı başvuruyu siz değerli okurlarımız için bir araya getirdik.. Garson alımları için 27 sayfa iş ilanı! 1565 Garson için İstihdam Seçenekleri İŞKUR’da! ile alakalı tüm ayrıntılar makalemizde..

Garson alımları için 27 sayfa iş ilanı! 1565 Garson için İstihdam Seçenekleri İŞKUR’da!

İŞKUR’da hergün binlerce iş ilanı yayınlanıyor. İlköğretim mezunu adaylar için yayında olan ilanlarda ise 1500’ü aşkın alım ilanıyla garson ve servis elemanı şu an değişik bir rekora koşuyor. Peki garson kimdir? Ne iş yapar? İŞKUR garson ilanlarına nasıl ulaşılır? Merak edilen sorular haberimizin detay kısmında..

Servis Elemanı (Garson)

TANIM 
Lokantalarda, otel ve diğer hizmet yerlerinde yiyecek ve içecek vb. servis hizmetlerini müşteriye belirli kurallar içerisinde uygun araçlarla sunan kişidir.

GÖREVLER 
Yemek masalarının düzenli, temiz ve eşyalarının eksiksiz olmasını sağlar,Müşteriyi karşılar, oturacağı masayı tavsiye eder ve masaya kadar müşteriye refakat eder,Yemek listesini (mönü) müşteriye verir, mönüyle alakalı olarak müşterilerin yemek ve içecek tercihi yapmasında yardımcı olmaktadır,Kurallara uygun olarak servisi yapar,Hesabı alır,Müşteriyi uğurlar,Salonda yemek servisi öncesi ve sonrası gerekli düzenlemeleri yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Çelik malzemeler (çatal, bıçak, kaşık vb.),Porselen malzemeler (tabak, fincan, vb.),Cam malzemeler (bardaklar),Kumaş malzemeler (örtü, peçete, kapak vb.),Diğer malzemeler (masa, sandalye, servis arabası vb.).

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Servis elemanı olmak isteyenlerin:Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar bedence sağlam ve dayanıklı,Dışa dönük, insanlarla iyi iletişim kurabilen, bireylerin istek ve duygularını anlayabilen,Güler yüzlü, saygılı,Başkalarını ikna edebilen, sabırlı,Görgü ve protokol kaidelerinı bilen,Dikkatli, temiz, titiz ve düzenli kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Servis elemanları yiyecek ve içecek servisi yapılan mekanlarda görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz ve düzenli, farklı zamanlarda gürültülü ve kalabalıktır. Servis elemanları çalışırken birinci derecede insanlarla ilişki halindedir. Çalışma zamanı genelde vardiya usulü olup, kişi haftanın bir günü izinlidir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Günümüzde servis personelleri değişik kurum ve kuruluşlarda görev yapabilmektedirler. Kendi bilgi ve becerileri yeterli olduğu sürece özellikle turizm sektörünün gelişmesine paralel olarak bu meslek elemanlarına ihtiyaç mevcuttur.Bu meslekte yetişmiş, nitelikli, yabancı dil bilen elemanların iş bulma poblemleri aşağı yukarı hiç yoktur. Yiyecek içecek sunumunda, otomasyona gidilemediği için, garsonluk geçerliliğini korumakta ve bu meslekte eleman ihtiyacı her zaman olmaktadır. Lakin, iş bulma durumu mevsimlik değişim göstermektedir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Mesleğin eğitimi Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liseleri, kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liselerin “ağırlama ve gıda teknolojisi” alanı, “Servis Hizmetleri” dalında ve pratik kız sanat okulları ile kız teknik olgunlaşma enstitülerinde verilmektedir. Turizm Bakanlığı’na bağlı turizm eğitim merkezlerinde (TUREM), özel turizm meslek kurslarında, Türkiye İş Kurumu’nun işgücü yetiştirme kurslarında ve mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Anadolu meslek/ Anadolu kız meslek liseleri “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi” alanına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme Yerleştirme Sınavı’nda başarılı olmak, Kız meslek/meslek liseleri ile çok programlı liselere girmek için ilköğretim okulu mezunu olmak,Mesleki Eğitim Merkezlerine devam edebilmek için;En az ilköğretim okul mezunu olmak,14 yaşını doldurmuş,19 yaşından gün almamış olmak, fakat, 19 yaşından gün almış olanlardan önceden çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim düzeylerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitim hayatına alınabilir.

Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık anlaşmasi imzalamak gereklidir.Pratik kız sanat okullarına girebilmek için ilköğretim çağı dışında olmak gerekmektedir. Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerine girebilmek için ise ilköğretim okulu mezunu olmak gerekmektedir. Turizm Bakanlığı’na bağlı Turizm Eğitim Merkezlerine (TUREM) alınacak kurslara katılabilmek için gerekli şartları yerine getirmek gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Mesleğin eğitimi;Anadolu kız meslek/Anadolu meslek liselerinde eğitim süresi 4 senedir. Kız meslek/meslek liseleri çok programlı liselerde de 4 yıl, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde ise 2 senedir.Mesleki eğitim merkezlerinde ise; ilköğretim mezunları için eğitim programı 2 yıl sürdürmektedir. Lise ve daha üst düzeyde genel eğitim kurumlarından mezun olanlar için meslek eğitimi 1 yıl sürdürmektedir. Ustalık eğitimi çalışma süresi 1 senedir.Turizm Bakanlığı’na bağlı turizm eğitim merkezlerinde 7 ay, Özel turizm meslek kurslarında 56 ay,Türkiye İş Kurumu’nun işgücü yetiştirme kurslarında en fazla 6 ay, Mesleki eğitim merkezlerinde ise 3 yıl sürelidir.Eğitim boyunca genel kültür dersleri eğitim kurumunda, meslek dersleri ise eğitim kurumu ve işletmelerde birlikte verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME 
Meslekte ilerleme ve yükselme, çalışarak ve deneyimle gerçekleşebilmektedir, kişisel gayret ve başarıyla şef garsonluğa kadar yükselebilir.Meslek liselerinin “Servis” bölümü ile “Servis Hizmetleri” bölümünden mezun olanlar, istedikleri taktirde, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Seyahat İşletmeciliği, Aşçılık, Hazır Yemek ve Aşçılık, Turizm Animasyonu ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.Ayrıca Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin servis bölümü ile Anadolu Kız Meslek Liselerinin “Servis Hizmetleri” dalından mezun olanlar, ÖSYM aracılığıyla yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girip başarılı olmaları ve “Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği”, “Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği”, “Konaklama İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)” “Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği”, “Seyahat İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)”, “Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)”, “Turizm İşletmeciliği ( Uygulamalı Bilimler Y.O.)”, “Turizm ve Otelcilik (Uygulamalı Bilimler Y.O.)”, “Turizm ve Otelcilik (Yabancı Diller Y.O)”, “Turist Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)”, “Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)”, “Turizm ve Otel İşletmeciliği (Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Y.O)”, “Turizm ve Otel İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O)”, “Turizm ve Otelcilik (Bilgisayar ve Turizm Y.O)”, “Turizm ve Rehberlik (Uygulamalı Bilimler Y.O.)” lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları sebebiyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre ilk kez yerleştirilmektedir.

Ayrıca Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olanlar meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek olabilecekdür. Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp bunun yanı sıra teorik eğitimlerine de devam edebilirler. Ustalık eğitimi çalışma süresi 1 senedir. Meslekte ilerleme ve yükselme, çalışarak ve deneyimle gerçekleşebilmektedir,Kişisel gayret ve başarıyla şef garsonluğa kadar yükselebilir, Bar, ziyafet, yiyecekiçecek servisi, cost (maliyet) kontrol konularında uzmanlaşma olabilir, Bir servis elemanı, yiyecekiçecek müdürlüğüne kadar yükselebilir.

Alım yapılacak iller ve genel başvuru şartları ise şu biçimde;

Garson: Eskişehir, Bolu, İstanbul, Aksaray, Bursa, Konya, Kastamonu, Kırklareli, Balıkesir, Yalova, Osmaniye, Kocaeli, Mersin, Karaman, Sivas, Ankara, Antalya, Tokat, Bilecik, Kırıkkale, Nevşehir, İzmir, Kırşehir, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Rize, Balıkesir, Sakarya, Bartın, Manisa, Ordu, Düzce, Giresun, Zonguldak, Malatya, Çanakkale, Adıyaman, Kütahya, Van, Adana, Çankırı, Gaziantep, Karabük, Yozgat, Erzincan, Samsun, Uşak, Mardin, Afyon, Çorum, Kayseri, Hatay, Denizli, Kahramanmaraş, Edirne, Aksaray, Burdur, Niğde, Amasya.

İlanlar genelde ilköğretim mezunlarına yönelik. Çok az ilan lise mezunu yahut profesyonel aramakta. Engelli ve eski hükümlü alımı da var. 27 sayfa ilan bulunmaktadır. Toplam alım sayısı 1500’e yakın. BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu