Bilgi Arşivi

Buğday Ne Kadar Para Kazandırır? Maliyet Hesaplama

Buğday Ne Kadar Para Kazandırır? Maliyet Hesaplama, başvurular bölümümüzde Buğday Ne Kadar Para Kazandırır? Maliyet Hesaplama ile alakalı bilgiler sunduk.. Buğday Ne Kadar Para Kazandırır? Maliyet Hesaplama ile alakalı tüm detaylar makalemizde..

Başlıklar

Buğday Ne Kadar Para Kazandırır? Maliyet Hesaplama

Buğday ne kadar para kazandırır sorusuna yanıtı hesaplama ile birlikte makalemizde yer verdik. 1 dönüm buğday maliyeti 2021, 1 dönüm buğday kazancı ne kadar, buğday maliyet tablosu, 1. ton buğday fiyatı, 1 dönüm buğday saman çıkar, 1 dönüm arpa getirisi, buğday ne kadar kazandırır, 1 dönüme ne kadar buğday ekilir soruları ile ilgili tüm bilgileri içeriğimizde bulacaksınızdır.

Buğday Ne Kadar Para Kazandırır? (Maliyet Hesaplama)

Buğday ne kadar para kazandırır bu tabii ki, bölgenizdeki maliyetler ve gelirler farklı olacaktır, fakat doğru bir biçimde yetiştirirseniz, tablo artı yahut eksi %5 değişecektir. Buğday ne kadar para kazandırır sorusu için 100 dönüm üzerinden hesaplayalım ve 1000 metrekare dekar / dönüm üzerinden hesaplayalım.

  • Buğday için tarla kirası 150 TL
  • Dönüm başı sulama birliğine ödenen 36 TL
  • Pulluk ile Sürek dönüme 3 litre için 15 TL
  • Goble ile toprak parçalama da 1 litre  5 TL
  • Tapan ile Tesviye 0.75 litre mazot 3.75 TL
  • Mibzer ile ekim 0.50 litre mazot için 2.5 TL

Tohum Dönüme Sertifikalı:

  • 22 kilo * 1400 lira = 30.8 TL
  • Gübre taban 30 kilo x 1.4= 42 TL
  • Gübre üst 30 kilo x 1.4 = 42 TL
  • Mazot sarfiyatı 0.50 litre / dönüm 2.5 TL
  • Mazot masraf 0.50 litre = 2.5 TL.
  • Ot ilacı pas ilacı dönüm başı masraf 15 TL
  • Biçer masrafı dönüm başı 20 TL
  • Sulama işçiliği dönüm başı 12 TL

Hesaplamaya göre 1 dönüm buğday maliyeti 379 TL, 100 dönüm için toplam maliyet ise 37.900 TL olur. Böylelikle toplamda hemen hemen 38 bin TL gideriniz olacaktır.

Buğday Ne Kadar Para Kazandırır?

Hesaplanan maliyete göre de gelirler değişiklik gösterir. Dönüm başına buğday gelir hesabı;

  • Dönüm başı 700 kilo hemen hemen ofis alımları 700 * 1.050 TL = 735 TL
  • Mazot desteği doğrudan gelir ve Gübre desteği toplam 22 TL
  • Dönüme 13 balya saman gelirinin değeri 5 TL
  • İşçiliği 1.5 TL düşünülürsek dönüm başı kazanç 45 TL
  • Sertifikalı tohum ve ürün desteği dönümüne 20 TL

Tüm bu gelirler toplandığında bir dönüm buğday kazancı toplamda 822 TL olmaktadır. 100 dönüm * 822= 82.200 TL hemen hemen 82 bin TL para etmektedir. Yukarı toplamda gideri 38 bin TL olarak belirlemiştik. 82 bin TL’den 38 bin TL gider düşüldüğünde 100 dönüm için kazanç 44 bin TL olacaktır.

Buğday Maliyet Analizi

Buğdayın yetiştirilmesi ve bakımının kısaca buğday maliyet analizi 2021 senesinde 300 TL ile 800 TL içinde değişmektedir.

1 Dönüm Buğday Kazancı

Sulama, iyi hava koşulları, kaliteli tohum ve gübre ile tek deklarasyondan 750 kg kadar buğday alabilirsiniz. İklim ve toprak yapısına bağlı olarak 1000 kilograma kadar olan alanlar da mevcuttur. Buğday alım fiyatı ise 2021 senesinde 3,5 TL olmaktadır.

İLGİLİ YAZI: ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri 2021 ÇKS Belgesi Nasıl Alınır?

1 Dönüm Buğday Maliyeti 2021

15 yılda tarladan ne kadar buğday ayrılır sorusuna cevabımız; 4,5 ile 9 ton buğday 15 dekar tarla bırakır. 1 dönüm buğdayın bıraktığı kar 300 ila 600 kg buğdayın toplam kar ise 450 TL ila 1.000 TL olacaktır. Bu ham sayıların en az yarısı maliyetlerdir. Buğdayın fiyatı 2021 yılı için ton başına 1.500 TL’dir.

Buğday Ne Kadar Para Kazandırır Maliyet Hesaplama
Buğday Ne Kadar Para Kazandırır Maliyet Hesaplama

1 Dönüme Ne Kadar Buğday Ekilir?

1 dönüm tarlaya mekanik ekim için dekara 16-18 kg tohum yeterliyken, serpme ekimde olarak hemen hemen 25-30 kg buğday tohumu ekilmektedir.

1 Dönüm Tarla Kaç Kilo Buğday Verir?

1 dönümden kaç ton buğday çıkar; bu ekim zamanına ve gübrelemeye bağlı olarak değişmektedir. Yağışın fazla olmadığı yahut zamansız olduğu vakitlerde, sulama yapılmayan tarlalarda değişmekte ve hemen hemen olarak 1 dekardan en az 10 yani 300 kilo civarında buğday alabilirsiniz.

1 Dönüm Tarladan Ne Kadar Saman Çıkar?

1 dönümlük / dekarlık tarladan o yıl buğday samanının değerine bağlı olarak o tarladan hemen hemen 5 ile 11 balya saman alınır. Arpa ve diğer tahılların sapları çok olursa kabukları çok az çıkacaktır. 1 dönümde kaç kilo saman çıkıyor? sorunun cevabı; Mevsime ve yağışa bağlı olarak çok saman varsa 1 dekardan 0,5 ton ile 750 kg içinde saman balyası elde edilebilir diyebiliriz.

 

Buğday Nerede ve Hangi İklimde Yetişir?

Buğday bitkileri sıcağı ve nemi çok fazla sevmezler. Serin iklim tahılı olarak anılan buğday, özellikle gelişmenin erken dönemlerinde 8-10 derece sıcaklıkta yetişir. %60’ın üzerindeki bağıl nem yeterli gelmektedir. Kardeşlenme ile köklenme içinde sıcaklığın 10-15 derece içinde olması gerekirken, nemin %65 düzeysinde olmasına önem verilir. Bu zamanda buğday için az hafif ve yarı kapalı hava tavsiye edilir. Sapın çoğalmasıylabuğdayın sıcaklık ve nem isteğinin arttığı bilinmektedir. Başaklanma öncesi yüksek nem, buğday yetiştirmek için bir avantajdır. Gübrelemeye ek olarak, düşük nem ve yüksek sıcaklık, buğday tanesinin değerinin artmasını sağlar. Geliştirme zamanında iyi dağılmış hemen hemen 500 mm yağış, maksimum verimin elde edilmesini sağlar.

Buğday serin ve sıcak iklimleri sever. Kaliteli ve bol ürün elde edebilmek için yıllık yağışın 350 ile 1150 mm içinde olması gerekmektedir. Hemen hemen tüm kurak arazilerde buğday ekimi yapılabilmektedir. Buğday en iyi besin yönünden zengin, yeterince nemli topraklarda yetişir. Lakin yetiştiricilerimizin göllenme olmamasına dikkat etmeleri tavsiye edilir. Buğday gevşek toprak ister, fazla asit sevmez. Buğday yetiştirmek için ideal toprağın hafif ila orta derecede kireçli olması gerektiği vurgulanmaktadır.

Buğday Ne Zaman Ekilir?

Buğday ekim periyodu bölgeden bölgeye değişmektedir. Ülkemizin bölgelerine göre ekim tarihlerinde değişikliklar bulunmaktadır.

  • İzmir ve etrafında 15 Ekim – 15 Kasım arası
  • Edirne civarında ekim ayı ortasında
  • Sakarya’da 15 Kasım ile 15 Aralık içinde
  • Tekirdağ’da 21 Ekim ile 11 Kasım aralığında
  • Erzurum Kars etrafında 15 Ağustos – 1 Eylül tarihleri içinde buğday ekiliyor.

Muş – Van illerinde 15 Eylül – 15 Ekim tarihleri aralığında buğday yetiştirmek için uygundur. Konya’da 15 Eylül-10 Ekim tarihleri içinde kuru ekim için ideal kabul edilirken, Konya’da sulu ekim için 1 Ekim-10 Ekim tarihleri içinde ekim yapılması tavsiye edilir. Orta Anadolu’da buğday ekimi genelde ekim ayında, özellikle ekim ayının ilk haftasında yapılır.

Tohumluktaki toprağın sıcaklığı, buğday ekimini belirler. Toprak sıcaklığı 8 ile 10 derece içinde olup bi hayli hızlı kök gelişimine olanak sağlar. Ayrıca doğru zamanda dikim aracılığıyla mahsuller kışın soğuğa karşı daha dayanıklıdır. Ülkemizde buğday genelde kış aylarında yetiştirilmektedir fakat yaz aylarında ekilecekse bir an önce ekilmesi mühimdir.

Buğday Ne Kadar Para Kazandırır? Maliyet Hesaplama
Buğday Ne Kadar Para Kazandırır? Maliyet Hesaplama

Buğday Ekim Teknikleri

Buğday genelde dönüşümlü olarak yetiştirilir. Bir önceki hasattan sonra toprak sürülmeli ve pullukla karıştırılmalıdır. Kaliteli ürün elde etmek için sertifikalı tohum kullanımı şarttır. Ortalama olarak 1 metrekare alana 500 canlı tohum ekilir. Cinsine bağlı olarak dekara hemen hemen 16-20-22 kilogram tohum verilir. Tohumlar genelde ekme makineleri ile ekilir.

Normal şartlarda tohumlar için 5-6 cm derinlik yeterli kabul edilirken, ufak tohumlarda derinlik 4-5 cm’ye kadar düşebilmektedir. Buğdayda tane kaybını önlemek için nem oranı %14’ün altına düşmemelidir, bu nem düzeysi hasat işareti olarak kabul edilir. Nem oranı %14’ün altına düştüğünde buğday biçerdöver ile hasat edilebilir.

Buğday Ne Zaman Biçilir?

Buğday güz aylarında ekildiyse, Mayıs ile Ağustos ayları içinde hasat edilir. Böylelikle buğday kışın yetiştiriliyor ve yaz aylarında hasat ediliyor.

Buğday Ülkemizde Hangi Bölgelerinde Yetişir?

Buğday ülkemizde hemen her yer yetiştirilebilir. İç Anadolu, Marmara-Trakya ve Güneydoğu Anadolu, buğdayın en fazla yetiştirildiği başlıca bölgelerdir. Doğu Karadeniz bölgesi ülkemizde buğdayın yetiştirilemediği ender topraklardan biridir.

Buğday Ne Zaman Dikilir?

Buğday Ekim-Kasım-Aralık aylarında tohum şeklinde ekilir. Ekim dönemi toprak sıcaklığına ve bölgenin iklimine bağlı olarak değişir.

Buğdaya Hangi Gübre Atılmalı?

Buğdaya azotlu ve fosforlu gübreler uygulanabilir. Buğday yetiştiriciliğinde amonyum nitrat, üre bazlı gübreler ve kompozit gübreler tercih edilebilir.

Buğday Nasıl Sulanır?

Buğday genelde sulama yapılmadan yetiştirilir. Çok kurak zamanlarda başaklanma ve süt oluşumunda ilk etapta iki kez sulama yapılabilir. Uzun tava ve yağmurlama şeklinde sulama yapılabilir.

Buğday Ne Zaman Yetişir?

Ülkemizde buğday genelde kışın yetiştirilir ve yazlık buğday ekiminde daha düşük verim alınır. Daha öncede dile getirdiğimiz gibi güz aylarında ekilen buğday yazın hasat edilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu